BEBEĞİ KORUYOR

REUTERS

Yapay pankreas diyabetli hamilelerin yaşamını kurtaracağı gibi bebeğin sağlığını da olumlu etkileyebilecek.

 
Cambridge Üniversitesi'ne göre, Hamilelik sırasındaki hormonsal değişimler, diyabet hastalarında, kan şekeri değerinin ayarlanmasını zorlaştırmaktadır ki bunun zararlı etkileri olabiliyor. Helen Murphy ve arkadaşlarınca geliştirilen yapay pankreas, değerlerin normal seviyede kalmasını sağlayacak.
Diyabet tip 1’de düzenli olarak ensülin iğnesi yapılması gerekiyor.

Ancak hamilelik sırasındaki güvenli seviyeler farklıdır. Yetişkinler üzerinde hiçbir etki yapmayan yüksek veya düşük değerler, anne karnındaki bebeğe zarar verebiliyor.

Murphy’ye göre, diyabet tip 1 hastası annelerin bebeklerindeki şeker seviyesi yüksek olduğu için genelde aşırı kilolu doğuyor. Ayrıca İngiltere, Galler bölgesi ve Kuzey İrlanda’da daha önce gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda diyabet hastalarında ölü doğumların ya da birinci haftadaki ölüm vakalarının dört misli fazla olduğunu göstermişti.

Hamilelik öte yandan anne için de tehlikeli olabiliyor. Diyabet tip 1 hastası kadınların kan şekeri seviyesi günde on saat uygun olmayan değerlere ulaşır.

Bilim insanları yapay pankreası on kadında denemişler. Kandaki şeker seviyesin ölçen bir sensor bu bilgileri, bir ensülin pompasına ileten bir bilgisayara aktarıyor. İlk sonuçlar bu şekilde normal değerlerin elde edildiğini göstermiş. Bilim insanları diğer testlerin de bu yıl içinde gerçekleştirilebilmesini umuyorlar.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.