BAHARDA POLENLERE DİKKAT

DHA

Uzmanlar, bahar aylarının alerjik hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirterek, dikkatli olun dedi.

 


Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’ndeki Bir Nefes Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, bahar aylarının alerjik hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirterek, bu dönemde alerjilerin çiçek tozu polenlerinden kaynaklandığını söyledi.

Dr. Turut, polenlerin ilkbahar aylarında atmosfere yayılmaya başladığını ve bu durumun Nisan ile Haziran aylarında en yüksek düzeye çıktığını anlattı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mahmut Turut, "Polenler daha çok alerjik nezleye neden olur. Kavak, huş ağacı, kızıl meşe, kızılağaç, fındık, selvi, kayın, söğüt, ıhlamur, zeytin, karaağaç, çınar gibi ağaç polenleri ile İngiliz çimi,domuz ayrığı, çayır kelp kuyruğu, çayır salkım otu, tatlı ilkbahar otu benzeri çayır, pelin, yapışkanotu, sinirotu, ak kazayağı, kuzukulağı gibi yabani ot ve arpa, buğday, yulaf, çavdar ve mısır gibi hububat polenlerinin alerji yaratma potansiyelleri yüksektir" dedi.

Dr.Turut, alerji testleri ile hangi polenlerin kişide alerjiye neden olduğunun tespit edilebildiğini, buna karşı önceden koruyucu tedaviye başlanabileceğini belirterek şöyle dedi:

"Polen sayısının ılık, kuru ve güneşli günlerde artması sabahları erken saatlerde ve yağmur sonrasında azalması nedeni ile özellikle polen miktarının fazla olduğu saatlerde, açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınmalıdır. Evinizi öğleden sonra havalandırın, sabah saatlerinde pencere açmayın.

Ev içi havanın temizlenmesinde hepa filtreli hava temizleyici kullanılabilinir. Polen mevsiminde, çamaşırlarınızı ev içinde kurutun. Otomobiliniz ile seyahat ederken camları kapalı tutun ve aracınızın polen filtresini ilkbaharda sık değiştirin. Alerjisi olduğu halde çiçek yetiştirmekten vazgeçmek istemeyenler, böcekler vasıtası ile döllenen renkli süs bitkilerini; örneğin gülü tercih etmelidir. Bu tarz çiçeklerin polenleri, hava ile taşınamayacak kadar ağır olduğu için semptomlara yol açma olasılıkları daha düşüktür."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.