Bahar yorgunluğu onları daha çok etkiliyor

Bahar yorgunluğu onları daha çok etkiliyor Bahar yorgunluğu vardiyalı çalışan ve nöbete kalan işçilerde daha fazla görülüyor.

Bahar yorgunluğu vardiyalı çalışan ve nöbete kalan işçilerde daha fazla görülüyor.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, bahar yorgunluğunun vardiyalı çalışan ve nöbete kalan işçilerde daha fazla görüldüğünü belirterek, "Gece ve gündüz değişimi farklıdır. Gündüzleri uyuyup geceleri çalışan insanlar da bu şekil şikayetler daha fazla" dedi. bahar_yorgunluguHüseyinoğlu, iklim değişikliği dönemlerinde görülen hava sıcaklığındaki ani düşüş ve yükselişin insan psikolojisini etkilediğini söyledi. Havadaki elektrik yükünün buna neden olduğunu belirten Hüseyinoğlu, "Hava şartları, insanların ruh halini etkiler. Güneşli havanın bulutla kararması, kişinin psikolojisini değiştirebilir. Bu noktada yorgunluk, halsizlik, aşırı uyku hali, isteksizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir" dedi. Bahar yorgunluğunda hormonların da etkili olabileceğine dikkati çeken Hüseyinoğlu, şunları kaydetti: "Bu dönemde bazı hormonların salınımı artabiliyor. Adrenalin ve melatonin hormonlarındaki değişiklik bahar yorgunluğuna neden oluyor. Kıştan yaza geçerken beslenme alışkanlıklarımız da değişiyor. Kışın hamur, et ve yağ ağırlıklı beslendiğimiz için yeterli vitamin alamıyoruz. Özellikle D, B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği de bahar yorgunluğunu tetikler."

"VARDİYALI İŞÇİLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR"

Bahar yorgunluğundan herkesin etkilenebileceğini ifade eden Hüseyinoğlu, şu bilgileri verdi: "Vardiyalı çalışan, nöbete kalanlarda bahar yorgunluğu daha çok görülür. Bu dönemde bol vitamin alınmalı. Bahar yorgunluğunu çabuk atlatmak için sebze tüketilmeli, yağsız kırmızı et yenilmeli ve egzersiz yapılmalı. Tempolu yürüyüş de faydalı olur. Günde en az 8 saat uyumaya özen gösterilmeli." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:25 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.