Bağımlı şempanze sigarayı bıraktı
Yaklaşık bir ay önce Ankara Hayvanat Bahçesi'nden Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait hayvanat bahçesine getirilen ve geçtiğimiz hafta kafesinden kaçan şempanze, bakıcılarının çabalarıyla sigarayı bıraktı.Yaklaşık bir ay önce Ankara Hayvanat Bahçesi'nden Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait hayvanat bahçesine getirilen ve geçtiğimiz hafta kafesinden kaçan şempanze, bakıcılarının çabalarıyla sigarayı bıraktı.
Cırgalan bölgesindeki Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi'nde bulunan ve Ankara'dan Kayseri'ye getirildikten sonra ismi "Neşeli" olarak değiştirilen şempanze, hem ziyaretçilerin hem de görevlilerin neşe kaynağı haline geldi.
Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi Müdürü Hilal Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Hayvanat Bahçesi'nden getirilen iki şempanze isimlerinin "Öfkeli" ve "Neşeli" olarak değiştirildiğini söyledi. Hayvanların kısa süreli uyum ve yer sorunu yaşadığını, şu an her ikisinin de bulundukları ortama alıştıklarını ifade eden Akbaş, Neşeli isimli şempanzenin "Öfkeli"ye göre çok farklı özelliklere sahip olduğunu vurguladı.
Neşeli'nin daha uyumlu ve insanlarla iletişime daha açık bir hayvan olduğunu dile getiren Akbaş, şunları kaydetti:
"Şempanzemiz Ankara Hayvanat Bahçesi'ndeyken çok fazla sigara içiyormuş, Kayseri'ye getirildiğinde ilgisini başla yönlere çekerek, sigarayı bırakmasını sağladık. Ankara'da özellikle insanlarla birebir iletişim kurabildiği için ziyaretçiler sigara vererek, sigaraya alışmasını sağlamışlar. Verildiği zaman hiç itiraz etmeden sigarayı içiyordu. Biz burada ilk olarak ziyaretçilerle direkt temasını kestik. Korucu pens ve parmaklıkların arkasına cam bölmeler oluşturduk. Bu cam bölmelerin arkasına görevliler haricinde hiç kimsenin girmesine müsade etmiyoruz. Arada cam olduğu için ziyaretçiler şempanzeye sigara veya bizim istemediğimiz hiçbir madde veremiyor."
Sigarayı unutturabilmek için "Neşeli"yle çok fazla ilgilendiklerini ve ilgisini başka yönlere çekebilecek aktiviteler yapıp, gıda verdiklerini dile getiren Akbaş, "Kafesin içine zaman zaman oyuncak ve kabuklu yemişler atıyoruz. Kabuklu yemişleri arayıp bulmak ve kabuklarını açmak için uğraşıp, vakit geçiriyorlar. Yine araç lastiği ve minder koyuyoruz. Bunlarla hem oynuyorlar hem de canları sıkılınca parçalıyorlar. Görevlilerimizin hepsi mesai saatinin büyük bir bölümünü Neşeliyle oynayıp, konuşarak vakit geçiriyor. Onun oyalanacağı şeyleri yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
KAFES TEMİZLİĞİNE YARDIMCI OLUYOR
Şempanzelerin bulunduğu kafeslerin içine bakıcıların giremediğini ve temizlik konusunda zorlanıldığını ifade eden Akbaş, Neşeli'nin bu konuda kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. Yiyecek karşılığında Neşeli'den kafesin içerisindeki meyve suyu kutusu, kraker, kek, gofret gibi yiyeceklerin poşetleri ve meyvelerin çekirdeklerini istediklerini belirten Akbaş, "Çok zeki bir hayvan olduğu için söylediğimiz hiçbir şeyi itiraz etmeden yapıyor. Yediği yiyeceklerin kabuklarını tek tek bize getiriyor. Sadece kendisi için özel olan oyuncağını vermiyor" dedi. GÜNDE 7 KİLOGRAM MEYVE YİYOR Neşeli'nin meyveyi çok sevdiğini ve günde bir kasa dolusu 7 kilogram meyve yediğini ifade eden Akbaş, en çok elma, şeftali ve muzu sevdiğini, bunun yanında armut, üzüm, kabuklu yemişler, meyve suyu, ceviz, kıraker gibi gıdalar da verdiklerini söyledi. Neşeli'nin ağzı kapalı halde verdikleri meyve suyunu birkaç saniye içerisinde açarak, bitirdiğini anlatan Akbaş, "Neşeli'yi bir bebeği besler gibi besliyor o şekilde ilgi gösteriyoruz. Bu da bunun farkına varıyor ve zaman zaman şımarabiliyor. Ziyaretçilerden sevmediği veya rahatsız olduğu kişiler olursa kafesine ve yere sert bir şekilde vuruyor. Sevdiği kişilerle de oynamaktan hoşlanıyor" şeklinde konuştu. Neşeli, geçtiğimiz hafta kafesinde bakım yapılırken hayvanat bahçesinden kaçmış ve görevliler tarafından yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından uyuşturucu iğne yapılarak, yakalanıp sedyeyle kafesine taşınmıştı. A.APaylaş
Yazar: Zeynep GÜÇLÜCAN
Görüntülenme:Güncellenme Tarihi:30 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:03 Kasım 2013
İlgili İçerikler
Köşe Yazarları
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Kategori Bulutu
Psikiyatri AFAZİ Tüp Bebek Alkol Bağımlılığı Otizm Saç Dökülmesi Esrar Bağımlılığı Alzheimer Bebek Gelişimi Kokain Bağımlılığı Baş Ağrıları Stres Kumar Bağımlılığı Demans Depresyon Sanal Bağımlılık Migren Alerji Opiat Bağımlılığı Parkinson Kadın Hastalıkları Sigara Bağımlılığı Şizofreni Obezite Kardioloji Bipolar Bozukluk Cilt Bakımı