

Cırgalan bölgesindeki Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi'nde bulunan ve Ankara'dan Kayseri'ye getirildikten sonra ismi "Neşeli" olarak değiştirilen şempanze, hem ziyaretçilerin hem de görevlilerin neşe kaynağı haline geldi.
Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi Müdürü Hilal Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Hayvanat Bahçesi'nden getirilen iki şempanze isimlerinin "Öfkeli" ve "Neşeli" olarak değiştirildiğini söyledi. Hayvanların kısa süreli uyum ve yer sorunu yaşadığını, şu an her ikisinin de bulundukları ortama alıştıklarını ifade eden Akbaş, Neşeli isimli şempanzenin "Öfkeli"ye göre çok farklı özelliklere sahip olduğunu vurguladı.
Neşeli'nin daha uyumlu ve insanlarla iletişime daha açık bir hayvan olduğunu dile getiren Akbaş, şunları kaydetti:
"Şempanzemiz Ankara Hayvanat Bahçesi'ndeyken çok fazla sigara içiyormuş, Kayseri'ye getirildiğinde ilgisini başla yönlere çekerek, sigarayı bırakmasını sağladık. Ankara'da özellikle insanlarla birebir iletişim kurabildiği için ziyaretçiler sigara vererek, sigaraya alışmasını sağlamışlar. Verildiği zaman hiç itiraz etmeden sigarayı içiyordu. Biz burada ilk olarak ziyaretçilerle direkt temasını kestik. Korucu pens ve parmaklıkların arkasına cam bölmeler oluşturduk. Bu cam bölmelerin arkasına görevliler haricinde hiç kimsenin girmesine müsade etmiyoruz. Arada cam olduğu için ziyaretçiler şempanzeye sigara veya bizim istemediğimiz hiçbir madde veremiyor."
Sigarayı unutturabilmek için "Neşeli"yle çok fazla ilgilendiklerini ve ilgisini başka yönlere çekebilecek aktiviteler yapıp, gıda verdiklerini dile getiren Akbaş, "Kafesin içine zaman zaman oyuncak ve kabuklu yemişler atıyoruz. Kabuklu yemişleri arayıp bulmak ve kabuklarını açmak için uğraşıp, vakit geçiriyorlar. Yine araç lastiği ve minder koyuyoruz. Bunlarla hem oynuyorlar hem de canları sıkılınca parçalıyorlar. Görevlilerimizin hepsi mesai saatinin büyük bir bölümünü Neşeliyle oynayıp, konuşarak vakit geçiriyor. Onun oyalanacağı şeyleri yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Paylaş