Dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı dönemlere ait mumyaları inceleyen bilim insanları aterosklerozun (damar sertliği) binlerce yıl önce bile dünyada yaygın olduğunu saptadı.
Dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı dönemlere ait mumyaları inceleyen bilim insanları aterosklerozun (damar sertliği) binlerce yıl önce bile dünyada yaygın olduğunu saptadı.
The Lancet dergisindeki araştırmaya göre Mısır, Peru, güneybatı ABD ve Alaska’da bulunan 137 mumya bilgisayar tomoğrafisiyle incelenmiş. Analizler mumyalanmış bedenlerin üçte birinden fazlasında aterosklerozun izlerini ortaya sermiş. İncelenen mumyalar en az dört bin yıllıktı ve avcı ve toplayıcılıktan, tarım toplumlarına kadar farklı koşullarda sürdürmüşlerdi yaşamlarını diyor Saint Luke’s Orta Amerika Kalp Enstitüsü’nde Randall Thompson. Ayrıca Mısır dışındaki mumyalar yapay olarak değil doğal iklim süreçleriyle korunagelmiş. Bu yüzden de sadece elit tabakanın mumyalandığı Mısır’daki buluntuların aksine toplumun genel durumu hakkında bilgi verdiklerine inanıyoruz diyor Thompson.
Ateroskleroz o tarihlerde de günümüzde olduğu gibi daha çok yaşlı insanlarda görülmüş. Fakat cinsiyet, bulunduğu bölge veya dönem gibi faktörler o kadar önemli bir rol oynamıyor. Ateroskleroz bugüne dek ilerleyen yaşla beraber daha sık görülmekle birlikte, her şeyden önce yağlı beslenme, yetersiz hareket ve sigara içimiyle ilişkilendirilen bir uygarlık hastalığı olarak kabul edilmekteydi. Damar sertliği kalp enfarktüsü ve inmeye neden olabilmekte. WHO)verilerine göre ateroskleroz dünya genelinde en sık görülen ölüm sebeplerinden biri.. “Hastalık herhangi bir şekilde insanın yaşlanma süreciyle de ilgili olabilir” sorusunun yanıtı bilinmiyor.
BİLİM TEKNOLOJİ EKİ
Hizmet, duyuru ve etkinliklerimizden haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönder tuşuna basarak e-Bültenimize abone olabilirsiniz.