“Asr-ı Saadet Değerlerine Dönmemiz Lazım”

Malatya Müftülüğünün gerçekleştirdiği instagram canlı yayınına,Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuk oldu.

Tarhan, ‘Ailenin Manevi Hayatına Kadının Katkısı’ başlıklı konuya ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe binaen, kadının toplumdaki yerine değinen Tarhan, “Kadının kimliği ve sosyal hayatı konusunda ayrım yapmak gerekiyor. Rolleri bellidir zaten, kadınların manevi hayatımıza katkıları büyüktür.” Dedi.

“Kadın ve erkek birbirine üstün değil ama farklıdır”

Kadının manevi hayata katkılarına ve kadın- erkek arasındaki farklılıklara değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Kadın ve erkek beyni farklı çalışır. Kadın daha duygularıyla hareket eder ve erkeklere göre daha duyarlıdır. Ön beyinlerde her iki cinsiyetinde farklılıkları vardır. Kişi olgunlaştığı zaman ön beyinde mantık- duygu arasını denge haline getiren taraftır. Baktığımız zaman bu bölge gelişmemiş erkekler şiddet uyguluyor. Kadın ise bilgeleşmediği için. Bu çağda bilgeleşmek şarttır. Akademik başarı ve ahlaki başarının birleşimi hayat başarısıdır. Kadın ve erkek ilişkilerinde rolleri üstlenmeme var. Yapacakları işleri ayrıştırması ve bilmesi çatışma çıkarmaz. Kadın ve erkek birbirine üstün değil ama farklıdır.” Diye konuştu.

“Toplumda yaşanan tüm şiddet olayları eğitimsizlikten kaynaklanıyor”

Cinsiyet eşitliği kavramının günümüzde farklı bir boyut gösterdiğini belirten Tarhan; “Cinsiyet eşitliği kadın ve erkeğe verilen eşit haklardır. Ama şu an cinsiyet eşitliğinin perde arkasında farklı bir propaganda var. ‘Cinsiyetsizlik eşitliği’ nden bahsediyorum. Bakın bu çok önemlidir ve dikkatli olmak gerekiyor. 18 yaşına kadar anne ve babaların çocuklara cinsel kimliğini öğretmesi gerekiyor. Kimlik karmaşasında kaybolan gençler görülüyor. Küçük yaşta mahremiyet nedir, bilmesi şart. Feminizmi de saptıranlar var. Kadın hakları ve özgürlükse kesinlikle bende katılıyorum, ama kadın- erkek savaşlarına dönüştürdüler, bu yanlıştır. Toplumda yaşanan tüm şiddet olayları eğitimsizlikten kaynaklanıyor.” İfadelerini kullandı.

“Asr-ı Saadet değerlerine dönmemiz lazım”

Hz. Muhammed (S.A.V)’inde aile hayatına ve kadına verdiği değere değinen Prof. Dr. Tarhan; “Peygamberimizde aile kavramına değer vermiş ve öyle yaşamıştır. Hadis-i Şeriflerinde Karı- koca birbirine iltifatlı davranmalı demiştir. Ve bunu tek taraflı söylemiyor, eşit şekilde savunmuştur. Boşanmalar artıyor, gençlere her zaman şunu söylüyorum, çalışan bir eşiniz varsa rol paylaşımcı olun. Peygamberimizin hayatında bunlar yadırganacak bir şey değil. Kendisinin de eşlerine sesini yükselttiği görülmemiş. Değer vermiş, kıymet bilmiş. Hayatında şiddet, bağırma yoktu. Kendisi bize en büyük rol modeldir. Asr-ı saadet değerlerine dönmemiz gerekiyor.” Dedi.

“Anne hayatımızdaki birinci öğretmendir”

Annelerin kıymetinin bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Tarhan, anneliğin kutsal olduğunu söyledi ve ekledi: “Kadınlarda korkuya karşı duyarlılık çok fazladır. Annelik içgüdüsü her kadında vardır. Anne her şeye duyarlıdır. Annelik rolü bir erkeğe verilse o çocuğa bakamaz. Annelerin duyarlılığı erkeklere oranda daha farklı. Bunların hepsi de genetik kodlarla alakalı, yaratılış gereği. Anneler her zaman kahraman, onların yerini hiç kimse tutamaz. Büyük fedakârlıkları oluyor. Kur’an-ı Kerim’de anne ve babaya öf bile demeyin diyor. Kıymetini bilelim.” Şeklinde konuştu.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Mart 2021Yayınlanma Tarihi:09 Mart 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.