Annem çok üstüme geliyor

Annem çok üstüme geliyor her şeyi yanlış anlıyor. Hiç anlaşamıyoruz. Ne desem olmuyor.

SORU Annem çok üstüme geliyor her şeyi yanlış anlıyor sürekli babana söyleyeceğim diyor ama babam adaletli he rşeyi konuşarak çözüyor ama annem öyle değil neden onu öle yaptın bunu böyle yapmadın falan diyor sürekli çok bunaldım paylaşacak bir arkadaşımda yok.

CEVAP Bazı anneler çocuklarını (daha çok da kızlarını) korumak amacıyla çok karışabilir. İyi niyetle bunu yapmakla birlikte, genellikle çocuklarına zarar verebileceklerinin farkında olmazlar. Aşırı eleştirilen çocuklarda/gençlerde kendine güven duygusu genellikle düşüktür. Bunun dışında, çok karışma kişilik yapısının bir parçası olabilir. Kendiniz açısından toplumyal çevrenizi genişletmeniz, annenizle konuşarak bir orta yol bulmaya çalışmanız, annenizin tutum ve davranışlarında hiç değişme olmazsa annenizle birlikte yardım almanız yararlı olabilir.

SORU İki yaşında bir kızım var.gece saat 22:00 sularında hiç zorlanmadan uyuyor ama saat 24:00 dan sonra bağırmaya başlıyor.bazen kabus gördüğünü düşünüyorum.çünkü manasız şekilde sayıklıyor.Uyandırmaya çalıştığımda uyanamıyor.bir yıldır bu durumdayız.Bazı geceler nöbetleri hafif bazı gecelerde doktorlar uyku terörü diyor. Benim sormak istediğim tehlikeli bir durum mudur. Bir de bu hastalıktan ne zaman kurtulabiliriz. Doktorumuz ilaç tedavisinin mümkün olmadığını zamanla geçeceğini söyledi.Saygılar...

CEVAP Kızınızın yaşadığı durum uyku terörü veya gece terörüne uyuyor. Uyku terörü nedeni tam olarak bilinmeyen (genetik, fiziksel veya ruhsal stresli durumlar, uyku düzeninin bozulması etkenlerden bazıları olabilir) bir durumdur. Belirtileri arasında ağlama, bağırma, amaçsız hareketler yapma, anlamsız konuşma, sağa-sola vurma, terleme, çarpıntı gibi belirtiler görülebilir. Çocuk uykudan uyandırılamaz. Uyku terörü uzun vadede düşünülünce, tehlikeli bir durum değildir. Yine de, çocuğunuzun uyku EEG'sinin (elektroensefalografi) çekilmesi uygun olur. Böyle bir durumda anne-babanın sakin ve sabırlı olması gerekir. Çocuğunuzu uyandırmaya çalışmayın. Dokunmak yararlı olabileceği gibi, amaçsız davranışları artırabilir de; bunu çocuğunuzun tepkisine göre ayarlayabilirsiniz. Bir başka yaklaşım, çocuğunuzu her gece 24'te veya biraz daha önce uyandırıp o saati uyanık atlatmak ve bunu bir hafta sürdürmek yarar sağlayabilir. İlaca gerek yoktur ve genellikle ergenlik döneminde (bazan daha önce) kendiliğinden geçer.  

SORU 3 yıl önce depresyon teşhisi kondu citol 40mg , risperdal 1 mg kullandım.2 yıl devam ettim,6 ay ara verdim,sonra tekrar kendimi iyi hissetmeyip doktora gittim ve bana fulsac 20 mg kullanmamı önerdi,5 aydır kullanıyorum ,doktorum emekliye ayrılmış irtibata geçemedim, size sormak istediğim, daha kaç ay kullanmalıyım fulsac'dı,bir bilgi verebilir misiniz,yoksa tekrar başka bir doktoramı gitmeliyim. beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum. teşekkür

CEVAP Depresyon ilaç tedavisine iyi yanıt veren bir bozukluktur. İstenemeyen özelliği, yineleme olasılığının yüksek olmasıdır. Bunu önlemek için ilaç tedavisine ek olarak psikoterapi de uygulanırsa, yararlı olur. İyilrşmeden sonra ilaç kullanılmasının nedeni de, bu yineleme riskini düşürmektir. Depresyonunuzun ortaya çıkmasında ruhsal-toplumsal etkenler rol oynuyorsa, psikoterapide bunlarla baş etme yolları öğrenilmelidir. Beş aydır kullanmakta olduğunuz ilacınızdan yarar gördüyseniz, iyi olduğunuzdan itibaren en az altı ay daha ilaç kullanmayı sürdürmeniz önerilir (Sizin ikinci depresyon nöbetiniz olduğu için süre biraz daha uzun olabilir). Bu ilaçtan yarar görmediyseniz, bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:19 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.