ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR?

Eşinizle yaşadığınız tartışma, işte yaptığınız bir hata, okul başarısızlığı üzüntü ve kaygıya neden olur. Bu kaygı ve üzüntü bir süre sonra ortadan kalkar.

Psk. ZEHRA EROL

Ancak hemen her gün yaşanılan bir çok olayla ilgili olarak aşırı kaygı, endişe yada huzursuzca bekleyiş içinde olma en az 6 ay süreyle gözleniyorsa yaygın anksiyete bozukluğundan söz edebiliriz.  Bu kaygı durumuna aşağıdaki belirtilerden en az üçünün de eşlik ettiği görülür.

-Huzursuzluk, aşırı heyecan duyma
-Yorgunluk
-Kolay endişelenme
-Düşüncelerini yoğunlaştırmada zorluk çekme
-İrritabilite(Hırçınlık, sinirlilik)
-Kas gerginliği
-Uyku bozukluğu
Üzüntü, kaygı veya fiziksel yakınmalar meslek yaşantısında ve sosyal işlevlerde bozulmaya neden olur.

Kişi üzüntü ve kaygısını kontrol etmekte zorlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 20 yaşından önce başlar. Kadınlarda görülme oranı daha sıktır. Rahatsızlıkla birlikte dikkatte azalma, sorunlara aşırı odaklanma, aşırı endişelenme ve  sorunları çözmekte zorlanma görülür.

Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler en ufak problemde kaygılanan kişilerdir. Çocukların sağlıkları, aile bireylerinin başına gelebilecek kazalar, sınavdan alacağı not, maddi problemler hakkında çok çabuk endişe duyarlar. Çabuk heyecanlanırlar  ve gergin görünümdedirler. Sakin ve kaygısız oldukları zamanları hatırlamakta zorlandıklarını söylerler. Yaşantılarına anksiyete, üzüntü ve korku hakimdir. Sürekli olumsuz düşünürler, kaygıları çok yoğun olduğu için olumsuz düşüncelerden  kurtulmak da zorlanırlar. Üzüntü, düşük enerji düzeyi ve kaygılarla birlikte yaşama karşı ilgide azalma görülür. Kişi bu düşüncelerinin gerçek dışı olduğunu bilmesine rağmen, duygularının yoğunluğundan dolayı endişe ve kaygı duyar. Bu kaygı ve endişelerden nasıl kurtulacağını bilemez. Üzüntü ve kaygılarla birlikte kas gerginliği gözlenir. Baş ağrısı, sinirlilik, terleme, titreme, nefes almada zorlanma ve nefesin yetmediği hissi gibi vücutta gözlenen  belirtilerde görülebilir.

Ne yapmalı? Bu belirtiler gözlemlendiğinde psikiyatrist hekimden mutlaka yardım alınmalıdır. Tedavi de ilaç tedavisi, kognitif ve davranışçı terapiler, relaksasyon, NF ve NBF yararlı yöntemlerdir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.