AMATEM'İN TEMELİ ATILDI

Adana'da uyuşturucu bağımlısı 19 yaşındaki Fatma Y.'i İstanbul NPİstanbul Hastanesi'ne göndererek tedavisini sağlayan Vali İlhan Atış, kendi adı verilen Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi'ni (AMATEM) faaliyete geçirecek.

İl Özel İdaresi'nin kaynaklarıyla 4 bin 300 metre kare alan üzerinde projelendirilen Vali İlhan Atış AMATEM'in temeli törenle atıldı. Programda konuşurken gözleri dolan Atış, uyuşturucu belasının terörden daha büyük bir 'zillet ve ilet' olduğunu vurguladı.

Uyuşturucuya başlamama ve başladıktan sonra da kurtarma konusunda ilaç olmasını bekledikleri AMATEM'in bir an temelinin atılması gerektiğine işaret eden Atış, "Biz şimdiye kadar hiç temel atma töreni düzenlemedik. Bunu doğru bulmuyorum, ancak bu kez herkesin sorumluluğunu hatırlaması için böyle bir girişimde bulunduk."dedi.

UYUŞTURUCUYA BULAŞAN BİRİSİ NEFES ALAN CESETTİR

Merkezin yapımına katkı veren İl Genel Meclisi Üyeleri'ni alkışlatarak teşekkür eden Atış, şöyle devam etti: "Umuyorum ki hiç birimizin başında bu illet yoktur. Yüce Allah'ımdan niyaz ediyorum ki hiçbir zaman da olmaz. Çünkü bu ölümden de beterdir. Her gün ölürsünüz. Ailece, akrabalarınızla ölürsünüz. Yaşam sevincinizi kaybedersiniz. Çünkü en sevdiğiniz yavrularınız yanı başınızda her gün kıvranmaktadırlar. Kişiliklerini kaybetmişlerdir, artık onlar yokturlar. Sadece nefes alan cesetlerdir. Öyle bir iletki, ne kadar kalkınmış bir ülke olursanız olun, bunla baş etmeniz zor oluyor."

Adana'yı yöneten seçilmiş ve atanmışlar olarak, uyuşturucu ile doğru dürüst mücadele etmeye karar verdiklerini bildiren Atış, "Bu illete bulaşan birisi -belki kurtulur-ama çok zordur. Öyleyse ilk önce gözümüzün nuru, başımızın tacı, evimizin direği çocuklarımızı buna bulaşmaması için tedbir almak zorundayız. Satanları engellemek durumundayız. Bunun için güvenlik ekiplerimiz üstün çaba gösteriyor. Bir de alıştırıldığından ufak ufak uyuşturucu satan çocuklarımız var. Arkasından da bu yavrularımız hırsızlık, fuhuş, terör gibi her türlü kötülüğe sürükleniyorlar. Çocuklarımız gözlerimizin önünde ölüyor. Öyleyse elden satışları da önlememiz lazım."şeklinde konuştu. Adana'nın tam anlamıyla uyuşturucu illetinin kucağına düştüğünü anlatan Atış, meselenin eğitim, yoksulluk, parçalanmış ailelere kadar birçok sebebinin bulunduğunu ifade etti.

SAKIN HA BANA NE DEMEYİN !..

Her şeyin çocukları etkilediğini ve sonucunun bu şekilde felaket olduğuna dikkat çeken Atış, şunları söyledi: "Birebir ilgilendiğimiz 10 çocuk var. Aileleriyle karşılaşmaktan kendimi alıkoymaya çalışıyorum. Çünkü onları gördüğümde yaşam sevincimi kaybediyorum. Öyleyse Türkiye'nin bu sorunun üzerinden gelmesi gerekir. Bu konuda oda başkanlarından destek istiyoruz. Kazandıkları paraların bir kısmını bu alana aktarsınlar. Hiç birimiz bu illetin acısını analar kadar duymayız. Hanımlarda hem kendilerinin hem de çevrelerindeki çocuklara sahip çıksın. Sakın ha 'bana ne' demeyin. Bir gün siz de bulaşacaktır. Gelen hep beraber bu işi hal edelim. Çocuklarımızı kurtaralım. Şu anda kriz geçiren, hatta ona uyuşturucu bulmak için para bulmaya çalışan, namusunu gözden çıkaran kadınlarımızın yardımına koşalım. Onların ağlamasına fırsat vermeyelim."

Yüklenici firmanın inşaatı 4 ayda bitirmesini isteyen Atış, artık bir tek çocuğun kaybolmasına bile tahammüllerinin olmadığını sözlerine ekledi.

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Demirbek de uyuşturucu bağımlılığının küresel bir vaka haline geldiğini kaydetti. Madde bağımlılığı tedavi hizmetlerine ayırdıkları 23 yatağın son yıllarda yetmediğini aktaran Demirbek, hastalara 10 ayı bulan randevular vermeye başladıklarını söyledi.

Demirbek, "Bu durum kabul edilemez olduğu için yatak sayasını 46'ya çıkardık. Ancak bu sayının de yetmeyeceğini öngördük."dedi. AMATEM'i çevre illere de hizmet veren bir okul haline getirmeyi düşündüklerine ifade eden Demirbek, "Uyuşturucu madde bir defa kullanıldı mı tedavisi çok zordur. Onun için önemli olan risk grubu gençleri zamanında fark edip hiç başlamamalarını temin etmektir."diye konuştu. Uyuşturucu bağımlığı tedavisi bir hafta on günde gerçekleşen basit bir işlem olmadığının altını çizen Demirbek, basın mensuplarını bu konuda haber yaparken duyarlı davranmaya davet etti.

Demirbek, "Bağımlının uyuşturucu kullanmamak için ömür boyu mücadele etmesi gerekir. 'Ben tedavi oldum. Her şey çok güzel' diyen hastaların haberleri yapılırken, çok uzun bir süre geçmeden, 'yeniden başladı' diye yazacağınızı bilerek sorumlu hareket etmelisiniz."ifadelerini kullandı.

Suriye, Irak diğer Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine de hizmet vermeyi planladıklarını belirten Demirbek, müteahhidin bir de helikopter pistini yapmasını talep etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik de uyuşturucu bağımlığında yörenin Türkiye ortalaması üzerine çıktığını vurguladı. Kemik, elzem haline gelen merkezin yapılmasında geç bile kalındığını hatırlattı.

Temel atma merasimine Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, vali yardımcıları ve daire müdürleri katıldı. Vali İlhan Atış AMATEM'in proje bedeli 2.213.000 TL. İnşaatı Nisan 2011'de tamamlanması hedeflenen merkez 64 hasta odası ve 80 yataktan oluşacak.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Mart 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.