Deprem Travma Psikolojisi

Alzheimer tedavisi için yeni umut protein enjeksiyonu

Alzheimer'lı olan beyin kesitiyle (solda) normal beyin kesitinin karşılaştırması.

Alzheimer tedavisi için yeni umut protein enjeksiyonu

Bilim insanları, fareler üzerinde yapılan deneylerin umut verdiğini belirterek, protein enjeksiyonunun Alzheimer hastalığının semptomlarını ve ilerlemesini azaltabileceğini bildirdiler.

Glasgow Üniversitesi ile Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin yaptığı araştırmanın sonucu ABD Bilim Akademisi'nin yayın organı PNAS dergisinde yayımlandı.

ALZHEIMER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEY

Buna göre, fareler üzerinde yapılan deneylerde, IL 33 proteini enjeksiyonunun hafızayı güçlendirdiği ve Alzheimer hastalarında görülenlere benzer beyin depozitleri oluşmasını engellemiş gibi göründüğü belirtildi.

Tedavi kısa süre içinde insanlar üzerinde de denenmeye başlanacak, ancak uzmanlar gerçek Alzheimer hastalarına yardımcı olup olmayacağının anlaşılmasının yıllar sürebileceğini kaydediyorlar.

Kısaca IL 33 olarak anılan Interleukin 33, vücudun bağışıklık sisteminin özellikle beyinde ve omurilikte enfeksiyon ve hastalığa karşı savunma için ürettiği doğal bir protein.

Alzheimer hastalarının beyinlerindeki IL 33 miktarının sağlıklı yetişkinlere oranla daha az olduğu saptanmış durumda.

'İHTİYATLI OLMAK GEREK'

Araştırmacılar, tedavi yöntemini beyinlerinde Alzheimer hastalığındakine benzer değişimler olacak şekilde üretilen farelerin üzerinde denedi.

Farelerin protein enjeksiyonundan sonra bir hafta içinde hafızalarının ve öğrenme yeteneklerinin aynı yaştaki normal farelerle aynı düzeye geldiği gözlendi.

Araştırmanın Glasgow Üniversitesi'ndeki bölümünü yürüten Prof. Eddy Liew, "deney sonuçları heyecan verici olmakla birlikte, laboratuar bulgularıyla, klinik deneyler arasında aşılması gereken uzun bir mesafe var" diyor.

"Tıpta o kadar çok sahte buluş yapıldığı iddia edildi ki, ihtiyatlı davranıp klinik bulgular elde edilene kadar sabretmemiz gerekecek."

BBC TÜRKÇE

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Dünyada şu anda Alzheimer’ın yayılma hızında beşinci sırada olduğumuzu söyleyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunun nüfusun hızlı yaşlanmasıyl
  • lerleyici bir nörolojik hastalık olan Alzheimer’da dil ve konuşma bozukluklarının görülebileceğini belirten Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yıl
  • Alzheimer’in beyinde ne zaman başladığı belli olmayan, aynı zamanda beyni zayıf düşüren ve depresyonla da bağlantısı olan bir hastalık olduğunu belirt
  • Alzheimer'da kesin çözüm bulundu mu?
  • Sürmenaj hastalığı Özellikle 20-40 yaş arası genç insanlarda iş verimini, hayat başarısını önemli derecede etkiler. Gazeteci Mithat Bereket'in hastalı
  • Alzheimer’dan korunmak mümkün mü? Alzheimer’dan nasıl korunuruz? Dikkat! Emekli hayatı Alzheimer’a zemin hazırlıyor… Farklı yaş gruplarında görülen
  • Randevu Al