Alzheimer riski tahmin edilebilecek mi?

Alzheimer tanısı ve terapisi için önemli bilgiler edinildi. Beyinde biriken özel proteini görünür kılan Avustralyalı bilim insanları, bu birikimi beyin hacmi ve zihinsel yetilerle karşılaştırdı.

Alzheimer tanısı ve terapisi için önemli bilgiler edinildi. Beyinde biriken özel proteini görünür kılan Avustralyalı bilim insanları, bu birikimi beyin hacmi ve zihinsel yetilerle karşılaştırdı.

alzheimerAyrıca ilk plak birikimi ve Alzheimer’in ortaya çıkışı arasındaki süreyi de hesapladılar. Alzheimer hastalığı uzun bir zaman dilimi içerisinde oluşur. Beyindeki protein birikimi ancak on yıllar sonra zarar vererek beyin yeteneğini o kadar çok zayıflatıyor ki bu durumda artık Alzheimer teşhisi konulmaktadır. Özellikle de birikimin içeriği olan beta-amyloid proteininin Alzheimerden sorumlu olduğundan uzun bir süredir kuşkulanılıyordu. Uzun hastalık sürecini ayrıntılı bir şekilde anlamak isteyen Australian Imaging Biomarkerş&Lifestyle (AIBL) araştırma grubu yeni yollar denediler. Melbourne Üniversitesi’nden Colin Masters ve ekibi, 200 katılımcının beynini dört yıl boyu, on sekiz ay arayla pozitron emisyon tomografisiyle (PET) incelemiş. İncelemelerden önce katılımcılara damardan “Pittsburgh compound B” aşılanmış. Bu madde beta-Amyloid proteinlerine yapışarak, bunları görünür kılmış.

ALZHEIMER HAKKINDA HER ŞEY

Bu yöntemle bilim insanları böylece beyindeki protein birikiminin miktarını saptayarak beyin hacmi ve beyin yetisiyle karşılaştırmışlar. 200 katılımcıdan 145’i, araştırmanın başında sağlıklıyken, 36’sında hafif bilişsel bozukluk söz konusuydu ve 19 kişiyse Alzheimer hastasıydı. Alzheimer hastalarında araştırmanın başından itibaren en çok beta-Amyloid birikimi bulunduğu kanıtlanmış. Sağlıklı insanlarda plak birikimi en düşük seviyedeydi. Bilişsel bozukluğa sahip katılımcılarda bu oran iki grubun arasında kalıyor. Daha sonraki incelemelerde tüm katılımcıların %82’sinde daha fazla protein birikirken, sadece %18’inde bu durum gözlemlenmemiş. Burada ilginç olan nokta beta-Amyloid proteininin düzenli bir şekilde birikmediğidir. Protein ilk başta çoğalıyor, daha sonra durgunluk evresi var hatta en sonunda azalabiliyor da. Ayrıca araştırmacılar sağlıklı insanların birçoğunda yüksek beta-Amyloid değerleri saptamışlar. Ve sağlıklı insanlarda bile beta birikimi ve beyin yetilerinde zayıflama arasında bir bağlantı tespit edilmiş. Araştırmanın başından itibaren Alzheimer hastası olanlarda bu bağlantı saptanmamış. Bilim insanları beyinlerinde protein birikimi saptanan sağlıklı insanların telaşlanmamasını söylüyorlar. Nitekim ilk birikimlerden, ilk Alzheimer belirtilerinin ortaya çıkması arasında otuz bir yılın bulunduğunu hesaplamışlar. Sonuçlar, hastalığın gelişimini tahmin etmede ve çeşitli terapilerin ne zaman uygulanacağı konusunda yardımcı olacak diğer araştırmacılar. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:08 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.