ALERJİK HASTALIKLAR ARTTI

Milliyet

BBC Focus dergisi tıp dünyasında alerjinin yüzyılın en büyük salgını olarak görüldüğünü yazdı.

 


Doktorlar, insanların kendilerini korumak için hijyene çok fazla önem verdiğini, mikrop ve bakterilerden bu kadar uzak olan bir hayatın da, bağışıklık sistemini zayıflattığını ifade ediyor

Dünyanın en saygın bilim dergilerinden BBC Focus, polen, fındık gibi birçok değişik etken yüzünden meydana gelebilen ve burun akıntısı, kaşıntı gibi olumsuz etkilere neden olan alerjinin gelecek nesilleri daha kötü şekilde etkileyebileceğini yazdı.

Yapılan çalışmalarda vücudun bağışıklık sisteminin yiyecek, ev hayvanları ve toz gibi etkenlere eskisinden daha hassas olduğunun ortaya çıkmasıyla bilim adamları bu durumun nedenlerini araştırmaya başladı.

ÜÇ KATINA ÇIKTI


1980’lerde batıdaki nüfusun sadece yüzde 10’u alerjik hastalıklar geçirirken şimdi bu sayının tam 3 katına çıktığı belirtiliyor, 2015 yılında da bu oranın dünya nüfusunun yarısı olacağı düşünülüyor.

Montreal Üniversitesi Alerji Araştırmaları Laboratuarı Müdürü Guy Delespesse, alerji vakalarının kırsal kesimden çok kentlerde görüldüğünü bu durumun da en çok sanayileşmiş ülkelerde yaşandığını belirtiyor.

Alerjik hastalıkların artışını bugünkü toplumun hijyene bakışına bağlayan doktorlar, insanların kendilerini korumak için hijyene çok fazla önem verdiklerini, mikrop ve bakterilerden bu kadar uzak olan bir hayatın da, bağışıklık sistemini zayıflatarak bu hastalıkların oranının artmasına neden olduğunu dile getiriyorlar.

Antibakteriyel hayat tarzının bağışıklık sisteminin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu zararsız bakteri ve mikropların vücuda girmesini engellediği belirtiliyor.

KİRLİLİK İYİDİR

Stockholm Karolinska Enstitüsü’nden Pediyatri ve Alerji Profesörü Bengkt Bjorksten, İsveç’teki bebeklerde alerjik hastalık oranı yüksekken, komşu ülke Estonya’da çok iyi olmayan hayat koşullarında yaşayan bebeklerde bu oranın düşük olduğunu dile getirdi.

Alerji uzmanları vücudun ihtiyacı olan bakteriyi probiyotik yoğurtlardan alabileceğini önerirken bunun dışında günlük hayatta uygulanan hijyenin abartılmaması gerektiğini söylüyor. Bengkt Bjorksten “Eğer çocuğunuz sokakta oynadıktan sonra eve çamurlu ellerle gelirse bu dünyanın sonu değil. Bırakın vücudu bu çamura alışsın” dedi.

ABD’de yapılan yeni araştırmalar hamileliği sırasında zararsız mikroplara mağruz kalan farelerin bebeklerinin alerjiye bağışıklık kazanarak doğduğunu kanıtladı. Uzmanlar şimdi bu yöntemin insanlarda da geçerli olup olmayacağını araştırıyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.