Alerji Nedir? Alerji Tedavisi Nasıldır?

Dünyadaki insanların yüzde 40'ında görülen ve hayat kalitesini düşüren alerji nedir? Alerji kimlerde görülür? Alerji doğuştan mı gelir sonradan mı oluşur? Bebeklerde alerji nasıl anlaşılır? Alerji Nedir? Alerji Tedavisi Nasıldır? Alerji hakkında her şey...

Alerji nedir? Alerji nedenleri, belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Besinler, tozlar, Ev tozu akarları, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüyleri, bazı gıda proteinleri gibi nedenlerle ortaya çıkan alerji belirtileri bebeklerden, yetişkinlere kadar görülebiliyor. Alerji her yaş gurubunda görülebilir.

Alerji vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Genetik olduğu düşünülse de çevresel faktörlerin etkisi ile değişik yaşlarda alerji ortaya çıkmaktadır. Alerjini başlıca nedenlerinin arasında sigara ve çevre kirliliği de var.

ALERJİ NEDİR?

Alerji, bağışıklık sisteminden vücuda giren veya temas eden maddelere karşı aşırı duyarlı tepkidir. Alerjik reaksiyona neden olan bir maddeye alerjen denir. Alerjenler yiyecek, içecek veya çevrede bulunabilir. Alerjisi olan bir kişi alerjen bir maddeye yani örneğin; besinler, tozlar, Ev tozu akarları, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüylerine temas ettiğinde veya besin aldığında alerjik reaksiyon hemen gerçekleşmez. Bağışıklık sistemi yavaş yavaş aşırı tepki vermeden önce maddeye karşı duyarlılık oluşturur. Bağışıklık sistemi maddeye yabancı ve zararlı gibi tepki verir ve onu yok etmeye çalışır.

ALERJİ NE KADAR SÜRER?

Alerjisi olan kişinin alerjik reaksiyonları bir kaç gün ya da bir kaç yıl sürebilir. Alerjiler de mevsimlik olabilir. Alerjisi olan kişi bazı semptomlar yaşar, ancak tam bir alerjiye sahip değildir. Birçok durumda duyarlılaşma süreci tamamlanmamıştır.

Bağışıklık sisteminin alerjeni tanımak ve hatırlamak için zamana ihtiyacı vardır. Bu maddeye duyarlı hale geldikçe, bağışıklık sistemi ona saldırmak için antikorlar yapmaya başlar.

Alerjiler de mevsimlik olabilir. Örneğin, saman nezlesi semptomları havadaki polen sayısının çok daha yüksek olması nedeniyle nisan ile mayıs ayları arasında zirve yapabilir.

ALERJİ BELİRTİLERİ

Alerjik bir reaksiyon kaşıntı, iltihap ve tahrişe neden olur. Belirtiler ve semptomlar alerjen tipine bağlıdır. Alerjik reaksiyonlar bağırsakta, deride, sinüslerde, hava yollarında, gözlerde ve burun pasajlarında oluşabilir.

Başka alerjik belirtiler de olabilir. Mesela, saman nezlesi, soğuk algınlığına benzer tahrişler yaratır, ancak nedenleri farklıdır.

İşte alerji belirtileri:

Ciltteki alerji belirtileri;

- Deride şişme
– Deride kızarıklık
– Kaşıntı
– Kabarıklık
– Döküntüler

Toz ve polenler hangi reaksiyonlara neden olur?

– Şişmiş ve sulu gözler
– Tıkalı burun
– Gözler ve burunda kaşıntı
– Burun akıntısı
– Öksürük

Bahar alerjisi ve polen alerjisi nedir? Nasıl oluşur?

Polen alerjisi bahar mevsimlerinde ortaya çıkar. Bahar mevsimlerinde polenler ortaya çıkar. Polenler duyarlı insanlar için alerjendir. Polen alerjisi alerjik rinit, göz alerjisi ve astım olarak kendini gösterir. Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.

Bebeklerde alerji olur mu?

Alerji sadece yetişkinlerin duyarlı olduğu bir rahatsızlık değildir. Alerji her yaş gurubunda olduğu gibi bebeklerde de görülebilir. Alerjinin çoğunlukla genetik olduğu kanıtlanmıştır ancak alerjileri artıran nedenler vardır. Anne hamilelikte veya doğumdan sonra sigara kullanmışsa alerjik bulguların ortaya çıkmasını ve şiddetlenmesini kolaylaştırır.

Alerji reaksiyonları; bebeklerde solunum yolu alerjileri; burun tıkanıklığı, hışıltılı solunum, tekrarlayan veya geçmeyen öksürük  atakları şeklinde kendini gösterebilir. Ek besine alıştırma döneminde bazı bebeklerde gıda alerjisi görülebilir. Bu bebeklerde aşırı gaz, karın şişliği, ishal veya kabızlık, dışkıda kan görülmesi, deride kızarıklık veya egzama şeklinde belirtiler görülebilir.

Alerjik rinit nedir?

Rinit burun iltihabı demektir. Alerjik rinit ise değşik alerjenler nedeni ile burunda iltihabi belirtilerin oluşmasıdır. Bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir. Bahar aylarında bulgularda artış olur. Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir.

Alerjik rinit nezleden diğer enfeksiyon belirtilerinin olmaması ile ayrılır. Alerjik rinit tanısı için önce hastanın hikayesi dinlenir. Daha sonra alerji testleri yapılır. Tedavisinde alerji ilaçları ve kortizon kullanılabilir. Hastanın polenlerden korunması da önemlidir. Gerekli durumlarda hastalara aşı da yapılabilir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Aralık 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.