AKILLI ÇOCUK YETİŞTİRİN!

YENİ ANNE DERGİSİ/MART SAYISI - FUNDA ÇAMÖZÜ

Uzmanlar, zekayı tek başına bir unsur olarak ele almanın yanlışlığı üzerinde durarak etkileyen faktörleri sıraladı.

 


Tüm çocuklar akıllıdır, ancak bizimkiler başka. Leb demeden leblebiyi anlarlar. Kafalarından çok basamaklı sayıları toplar, okudukları bir şiiri hemen ezberlerler. Bunlarla da kalmaz bakkala gittiklerinde para üstünü hesaplar, okuma yazma bilmedikleri halde internette oynadıkları oyunların skorlarını bilirler.

Kimimiz çocuklarımızın ne denli akıllı olduğunu belgelemek adına onlara IQ testleri bile yaptırmışızdır. Kimimiz ise o denli eminizdir ki çocuklarımızın üstün zekalı olduğundan test yaptırmaya gerek duymadan bu sonuca varmışızdır:

Eminizdir, IQ'leri çok yüksektir. Ancak yine de yetinmeyiz. Bebeklerimizi nasıl daha zeki ve akıllı yapabileceğimizin arayışı içinde buluruz kendimizi.

Zekanın gerçekten "ne" olduğu yüzyıllardır tartışılıyor .

VARSA BİR FORMÜLÜ HEMEN UYGULAYALIM

Zeka bir çok bilim adamı ve psikolog tarafından değişik şekillerde tanımlanmış ve farklı yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Zekayı bölüp parçalayan değişik moda akımlar da son zamanlarda oldukça fazla.

ZEKA TESTLERİ BİLE YAPTIRIYORUZ

Çocuklarımızın zeki olması için neler yapabileceğimizi öğrenmenin arayışı içinde, onlara zeka testleri yaptıranlarımız bile var aramızda. Peki, o halde zekanın gerçekten ne olduğuna bir bakalım öncelikle.
Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, zekayı tek başına bir unsur olarak ele almanın yanlışlığı üzerinde durarak zekayı etkileyen faktörleri sıralıyor:

- Zekanın geliştirilebilir olduğunu kabul etmekle beraber, bu gelişimde sosyalleşme, kişiler arası ilişkiler gibi konular da bir o kadar önemlidir.

- Zekanın sayısal olarak hesaplana mayacağı, bu nedenle çeşitli zek testlerinin zeka geriliklerinin saptanması gibi özel bir durumlar dışın'' gereksiz ve çocuk üzerinde (IQ.yüksek olsa bile) olumsuz etkisi olduğu  dikkate alınmalıdır.

- Zeka çocuk tarafından çeşitli alanlarda ortaya konulabilir, bu alanların doğru biçimde keşfedilmesi gerekir'

- Zeka gelişimi için 0-2 yaş döneminin de dikkate alınması ve okul öncesi eğitim kurumlarıyla işbirliği yapılması gerekir.

- Çocukla birinci derecede ilgilet kişinin zeka gelişiminde çok öne"1 faktör olduğu unutulmamalıdır.

HEPİMİZ BÖYLE DEĞİL MİYİZ?


Çocukların gelişimini bir bütün olarak kabul etmek ve "bizim istediğimiz düzeyde" olmayabileceğini de göz ardı etmemek gerektiğine dikkat çeken Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, "Çocuk bazı konularda daha ekin, bazılarında ise, daha az istekli olabilir. Bunu anlayışla karşılayın. Sevgiyle yaklaşın. Hepimiz böyle değil miyiz?" diyor.

SAYISAL BAŞARI DİKKATE ALINIYOR


Geleneksel eğitimin daha çok sayısal alanlarda başarıyı dikkate aldığını ve diğer alanlarda başarı gösteren çocukların arada kaybolduklarını söyleyen Dilek Kırcaoğlu, "Ezberci eğitim yapan eğitim kurumlarında sanki matematik konusunda başarı gösterenler zeki gibi algılanmakta ve ebeveynler de buna göre düşünmekte-dirler.

Diğer bir alanda başarı gösterilecek çocuklar arada kaybolmak-ı veya 'sınıfta yerinde duramıyor, hiperaktif, hiçbir şeyle ilgilenmiyor' gibi tanımlamalarla aileleri de çaresizlik içinde bırakmaktadır." şeklinde Dönüşüyor.

ZİHİNSEL BESLENME DE ÖNEMLİ

Çocukların fiziksel beslenmelerinin olduğu kadar zihinsel beslenmelerin de önemli olduğunun altını çizen Dilek Kırcaoğlu, özellikle 6 yaş öncesi dönemin önemine dikkat çekiyor:

Son  yıllarda sıklıkla rastlanan dikkat sikliği, aşırı hareketlilik, yeme bokluğu gibi sorunlar aslında ailelerin ve eğitimcilerin istemeden neden oldukları sorunlardır.

Birçok aile, ev tamında fazla uyaran ve aktivite nadan, çocuklarının 'hasta olma-ısı, üzülmemesi, biraz daha uyu-ısı' adına, zihinsel gelişimlerine ve yaratıcılıklarının gelişmesine ve sosyal-melerine engel olmaktadır. Saatler-bir tabak yemek yedirmek için çoklarının peşinde koşan anneler çok karşımıza çıkıyor. Zihinsel gelişim 'daha çok küçük, nasıl olsa yaşamın yük bölümü okullarda geçecek' düşünceleri ile geri plana atılmaktadır.

Oysa 0-6 yaş dönemi çocuğun en alıcı olduğu dönemdir. Ve yaşama dair bir-; kavramı çocuk bu dönemde öğrenmektedir. Bu anlamda 0-2 yaş dönemi zeka gelişimi açısından ayrıca önemsenmektedir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.