AKILLI BEBEKLER!

YENİ ANNE DERGİSİ/MART SAYISI - FUNDA ÇAMÖZÜ

Sağlıklı bir büyüme sağlıklı bir zekayı da beraberinde getirir. İşte çocuklarımızı yetiştirirken gerekenler:

 


Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, çocuklarımızı yetiştirirken dikkat etmemiz gerekenleri alt başlıklar halinde sıralıyor:

KONUŞUN

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla konuşun. Nesneleri, ne işe yaradıklarını, o an neler yaptığınızı söyleyin. Unutmayın o kaydediyor!

KISITLAMAYIN


Onu çerçeve içine alacak şekilde hareketlerini kısıtlamayın. Araştırmasını, bakmasını, dokunmasını destekleyin.

DESTEKLEYİN


Yaratıcılığını destekleyin. "Bu şudur, şu şöyledir." yerine "Sence bu ne olabilir, nerelerde kullanabiliriz?" türünden onun düşünmesini destekleyecek şekilde konuşun.

İZİN VERİN

0-2 yaş insan zekasının en çok geliştiği ve en alıcı olduğu dönemdir. Onlara eksik, yetersiz, bir şey beceremeyen varlıklar muamelesi yapmayın. İzin verdiğinizde yaptıklarına şaşıracaksınız. Mutlaka erkenden oyun grupları içine sokun ve okul öncesi eğitim almalarını sağlayın. Eve kapattığınız çocuğun gelişimine de mani olduğunuzu unutmayın.

DENETİN

Onun öğrenmesine izin verin. Unutmayın ki çocuklar "yaparak ve yaşayarak" öğrenirler. Yapmalarına, denemelerine, sosyal ortamlarda bulunmalarına önem verin.

GELİŞTİRİN


Ne kadar çok uyaran ile karşılaşırlarsa, o kadar çok gelişecekler bunu unutmayın.

OYNATIN

Oyuncak seçimine dikkat edin. Yaratabilecekleri, öğrenebilecekleri malzemeleri ve oyuncakları seçin. Bunu yaparken de çocukları boğmayın. Basit malzemeler dahi işe yarayabilir.

BECERİKLİ Mİ ZEKİ Mİ?


Bazen "akıllı" olduğunu duymayı severiz bazen ise "becerikli". Peki, bu iki durum birbiri ile ilgili midir? Yani akıllılar becerikli olurlar mı? Ya da tüm becerileri sergilemek için zeki mi olmak gerekir?

ZEKA VE BECERİ


Her çocuk birçok kendine özgü özellikleri ile birlikte doğar. Zeka da bunlardan biridir. Uzman Psikolojik Danışman Seçil Akaygün Cüntay, zeka ve beceri konusunda sorularımızı yanıtlıyor…

ZEKİ DEMEK AYNI ZAMANDA BECERİKLİ DEMEK MİDİR?

Her çocuğun zekasının yapısı diğerinden farklıdır. Çünkü zeka, tek bir puanla ifade edilmekten öte, içinde sosyal uyumdan motor becerilere, alternatif üretmekten plan yapmaya kadar uzanan birçok alanın toplamından oluşur.

Zeka çocuğun matematik dersinden aldığı yüksek not değil, o dersi öğrenip sınavda soruları cevaplarken kullandığı becerilerin tümüdür. Bu nedenle de bir çocuğun "zeki" olması tüm alanlarda "becerikli" olmasını sağlamayabilir. En önemli prensip çocuğun zekası ve becerileri arasında mutlu olmasını sağlayacak alanlar açmaktır.

ZEKA VE BECERİ ARASINDA NASIL BİR BAĞ VARDIR?

Okulda tüm dersleri iyi olan bir öğrenci, sosyal becerileri sergilemekte güçlük yaşayabilir. Sayısal derslerde düşük not alan bir öğrencinin sanata olan düşkünlüğü bir süre sonra kendini sanat alanında beceriye dönüştürebilir.

BU NEDENLE;


Zeka çocuğun farklı alanlarda becerikli olmasına yardımcı olacak potansiyeli sağlar. Potansiyel ise keşfedilmesi gereken geniş bir alandır.

- Zeka çocuğun becerilerini geliştirmede önemlidir, ancak tek etken değildir. Çünkü birçok beceri, heves, yatkınlık ve azim ile buluştuğunda gelişir.

- Zeka çoklu bir yapıya sahiptir. Çocuğu sadece tek alanda (okul, sanat, spor) "becerikli" kılmaya çalışmak onun sahip olduğu ve henüz bilmediğimiz yetilerine haksızlık yapmaktır.

Çocuk birden fazla beceriye de sa-p olabilir. Böyle durumlarda ise çoğun en çok nerede ve ne yaparken utlu olduğunu gözlemek gerekir.

Farklı beceriler farklı zamanlarda gelişebilir. Çocuğun yaşı, ilgi alanı, ¡unlaşma düzeyi, fiziksel becerileri, zihinsel becerileri henüz hazır değil-, kendinden istenen becerileri sermekte zorlanabilir. Bu nedenle çocuğunuzun denediği ve başarısı olduğu durumlarda mutlaka ikinci - şans da tanımak gerekebilir.

 Beceri ve zeka arasında doğrudan bir ilişki kurmak yerine çocuğa özel değerlendirmeler yapmak daha doğrudur. Böylelikle çocuğumuzu belli kalıplara sokmaksızın, uygun olmayan etiketlendirmeler yapmadan onun kendinden memnun bir birey olmasını sağlayabiliriz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.