Ailelere madde bağımlılığı uyarısı

Türk Eczacılar Birliği Üyesi Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, madde bağımlılığında en önemli risk grubunun gençler olduğunu hatırlatarak aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Muğla Valiliği ve 32. Bölge Muğla Eczacılar Odası tarafından ‘Tüm yönleriyle madde bağımlılığı ve bonzai' isimli konferans düzenlendi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki etkinliğe Vali Yardımcısı Kamil Köten, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Rıza Murat Himoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Nevres Hürriyet Aydoğan, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti 2. Başkanı Sinan Usta, 32. Bölge Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ertürk, Türk Eczacılar Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay ile eczacılar katıldı. 32'inci Bölge Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ertürk, uyuşturucu madde kullanımının ülkede giderek arttığını belirterek çözüm üretmenin herkesin ortak görevi olduğunu söyledi.

Ertürk, "Hiçbir ayrım gözetmeden işbirliği yaparak uyuşturucu madde kullanan gençlerimize yardımcı olmalıyız. En doğru ve sağlıklı yol çocuklarımızı ve gençlerimizi başlamadan korumaktır. En önemli kurum aile ve okuldur, eğitime buradan başlamalıyız. Çözüm için her şeye hazırız" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Nevres Hürriyet Aydoğan ise, bağımlılıkla mücadelede ailelerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Aileler evde, eğitimciler okulda bu konu üzerindeki hassasiyetini hissettirdikleri sürece bu tür konuların sorun olmaktan uzak olacağını düşünüyorum. Üniversitemizde de madde bağımlılığıyla ilgili bir kurul var. Emniyetten aldığımız bilgiye göre çocuklarımızın satıcılık vasıtasıyla parlak hayaller ve vaatlerle kandırıldıktan sonra bu batağın içine çekildiğini öğrendik. Bu yüzden çok dikkatli olmalıyız. Hem anne baba olarak, hem sorumlu ve yönetici olarak denetim ve gözetim yapmalıyız" diye konuştu. Vali Yardımcısı Kamil Köten, uyuşturucular arasında en tehlikelisinin yapay uyuşturucu olduğunu söyledi. Köten, ülkemizde de uyuşturucunun kullanımının yaygın olduğunu belirterek, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Eczacılar Odası'nın konuya gösterdikleri hassasiyet ve çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

GENÇLER RİSK ALMAYA YATKIN

Türk Eczacılar Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, bağımlılığın en önemli risk faktörünün gençlik olduğunu söyleyerek, "Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi madde bağımlısı olma riskini artıran çeşitli etkenler söz konusudur. Nasıl aşırı kalorik beslenme, obez olma, yüksek kolesterol, az egzersiz yapma ve yaşlılık kalp ve damar hastalıkları için bir risk faktörü ise doğuştan gelen, çevresel faktörlerden kaynaklanan veya yaşam tarzı ile ilişkili olan bazı faktörler de madde kötüye kullanımı veya bağımlılığına önemli ölçüde katkıda bulunur ve bu hastalığa yakalanma riskini artırır.

Kanserin en önemli risk faktörü sigara olurken madde bağımlılığının da en önemli risk faktörü gençliktir. Ergenlik dönemi gençlerin cinsiyetlerinin belirlenmesine yönelik hormonal faaliyetlerin en yoğun olduğu dönemdir. Hormonal aktivitedeki aşırı artış ve vücuttaki fiziksel değişiklikler ile buna beynin tepkisi bu dönemi adaptasyonu güç ve risk almaya yatkın bir dönem haline getirmektedir. Bu dönemde gençlerin duygu durumunda ortaya çıkan değişiklikler genellikle tepkisel olmayı ve risk almaya yatkınlığı destekler" dedi.

Etkinliğin ardından Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay'a Muğla yöresine ait yöresel hediyeler ile plaket ve çiçek takdim edildi.

DHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:09 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.