Aile Sağlıklı ve Sıcak Olması Gereken Bir Sığınak

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Birimi tarafından gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Pandemi döneminde aile içi iletişim konusunu ele alan Tarhan, birçok ailenin merak ettiği soruları cevapladı.

“Vücutta hücre neyse toplumda aile odur”

Online gerçekleştirilen programda ailenin önemine vurgu yapan Tarhan, “Vücutta hücre neyse toplumda da aile odur. Toplumun yapı taşı yani ailede ciddi bir parçalanma varsa o toplumun orta vadede çok ciddi riskleri vardır. Ailelerde ilk beş sene boşanma oranı %39 şu an dünya ortalamasına yaklaşıyoruz boşanma hızı artık evlenme hızından altı kat fazla bu 2019 istatistiklerinde ciddi bir sinyal var. Beş on yıl sonra daha kötüye gidecektir ve eğitim sistemimizi etkileyecektir bu da daha fazla mutsuz çocuktur.” İfadelerini kullandı.

“Aile en büyük sığınak”

Eğitim sistemimizde maalesef kapitalist bir öğreti var diyen Tarhan, bir çocuğun zeki ve çalışkan olması onun iyi bir insan olacağı anlamına gelmeyeceğine vurgu yaptı. Bir çocuğun okulda ve iş hayatında başarılı olduğunu ancak kazanma hırsıyla sentetik esrar ürettiği örneğini veren Tarhan, başarının sadece zekâ ile olmayacağını, iyiliğin de başarıda çok büyük rolü olduğunun altını çizdi. Değer içerikli eğitim vermek gerekiyor bunları verebilirsek tekrar Anadolu irfanımızı toparlayabiliriz diyen Tarhan, ailelerin öğretmenden sonra yardımcı aktör olduğunu, evde huzurlu ortam yaratmaları gerektiğini çünkü huzur olmayan evde yetişen çocukların kendini derse veremediklerini dile getirdi. Ailenin bir sığınak olduğuna vurgu yapan Tarhan, çocukların iyi insan olarak yetişmesi için aile ortamının sıcak, sağlıklı ve paylaşımcı bir ortam olması gerektiğinin altını çizdi.

“Aileyi koruyan sosyal normlar eskisi gibi değil”

Aileyi koruyan sosyal normların olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, komşuluk ilişkileri, akraba ilişkilerinin aile için sosyal normlar olduğunu fakat şu anda yeni neslin yalnız yetiştiğinin ve ihtiyaç olduğunda komşusundan, kardeşinden destek almadığını anlattı. Yalnızlığın arttığı şu günlerde kalenin içini korumamız gerektiğini söyleyen Tarhan, aileyi güvende tutmanın çok önemli olduğunu, içeride çatışmaların olmaması gerektiğini vurguladı. Aile içinde çatışmaların olmaması ve rol paylaşımı yapılabilmesi için evlilik öncesi detaylıca konuşulması gerektiğinden bahseden Tarhan, çocukların aileyi rol model aldığını bu sebeple dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı.

“Çocuklarınızla sözleşme imzalayın”

Çocukların on yaşından küçük olduğu zaman aile içinde var olan disipline adapte olduğunu dile getiren Tarhan, eğer çocuklara plan yapılırsa oyun için geçerli bir saat ya da ödev için gereken saat dilimleri ayarlanır ve çocukla sözleşme imzalanırsa bu şekilde disiplinli bir ortam yaratabileceğinden bahsetti. Çocukta anneye ve babaya karşı nefret uyanırsa hayata karşı nefret uyanır diyen Tarhan, “Böyle durumlarda savaş var gibi düşünmeyelim çocuğumuzu yanımıza alarak konuşalım. Şu anda biz ego çağındayız çocuklarda bile ego var şu anda gençler hakkını çok iyi bir şekilde savunuyor küresel bir etki bu iyi yönlendirilirse iyi yerlere gidilebilir bu kötü bir şey değil sadece disipline etmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Aralık 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.