A'dan Z'ye Alzheimer

Alzheimer nedir, Alzheimer nasıl ortaya çıkar? İşte A’dan Z’ye Alzheimer.

Alzheimer nedir, Alzheimer nasıl ortaya çıkar? İşte A’dan Z’ye Alzheimer.

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’ı, belirtilerini, tedavisini, kişide meydana getirdiği değişikleri ve hastaya karşı çevrenin tutumuna kadar hastalığa ilişkin birçok konuyu HTV Sağlık kanalında Sinem Güven’e anlattı. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi, NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ HTV Sağlık kanalında yayınlanan “Sağlıklı Bir Gün” programına konuk oldu.

ALZHEIMER HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN!

Tanrıdağ, gündelik unutkanlıklar, şaşkınlıklarla başlayıp daha sonra davranışları etkileyen ve kişinin davranışlarını bozan hastalık olarak tanımlanan Alzheimer’a ilişkin merak edilen her şeyi Sinem Güven’e değerlendirdi. Tanrıdağ çok önemli açıklamalarda bulundu. Alzheimer’ın herkes tarafından unutkanlık olarak bilindiği, merkezinde unutkanlığın olduğu ancak unutkanlıktan ibaret bir hastalık olmadığını söyledi. Tanrıdağ; “Bu hastaların davranış bozuklukları, gündelik yaşam aktiviteleri, mesleki aktivitelerinde gerileme oluşur. Fiziksel sağlam görülmesine karşın zihinsel olarak bu kişiler sağlıklı davranmazlar. Bir özür söz konusudur.

HER YAŞLIDA GÖRÜLMEZ

Yaşlıların hepsinde görülen bir hastalık değil. Yaşlanma risk faktörlerinden biri alheimer’ın . 65 yaş özellikle dikkatli olunması gereken yaşı gibi görülüyor. Bu yönde araştırmalar yapılmış ancak 40’lı yaşlar itibariyle görülebilen bu hastalığın kimilerinde 80 yaşa kadar görülmediği de tespit edildi.

HER UNUTKANLIK ALZHEİMER MI?

Unutkanlığın birden fazla nedenleri olabilir. Olay, zihinle ilgili. Zihnin meşguliyeti önemli. Unutkanlık dikkatin başka yere yönlendirilmesi, zihinsel yorgunluklar, beslenme sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Her yaşın kendine has unutkanlığı olduğu söylenebilir.

ALZHEİMERDA ZAMAN TÜNELİ HİPOTEZİ

Bu kişiler eskileri daha iyi hatırlarlar. Benim kendi tezim var. Bugüne kadarki tecrübelerim ve birikimlerim sonucunda Zaman Tüneli hipotezi geliştirdim. Bu hipotez; yeni olanlar yazılmadıkça eski yaşananlarla yer değiştiriyor. Sanki yeni olmuş gibi yaşıyor kişi eski olanları. Bu yer değişimini ben zaman tüneli olarak yorumluyorum.

ALZHEİMER GENETİK Mİ?

Alzheimer hastalığında kişi ilişkileri karıştırır, hitaplarda sorun yaşar, tekrarlayıcı olurlar ve yaşam kaliteleri bozulur. 40’lı yaşlarda erken başlangıçlı olabiliyor. Aslında bu bize ayrı bir mesaj veriyor, genetik özelliğinin olduğunu gösteriyor. 80 sonrası başlayanlarda gen etkisinden çok fazla bahsetmek ise mümkün olmuyor. Bu konuda kişide 4 kromozom var ve 4 tane anormal proteini var bu kromozomların. Proteinlerin birikmesi hastalığa neden oluyor. Geç başlangıçtaki Alzheimer bunlardan biriyle ilgili, bir anormal proteinle ilgili. Erken başlangıçta ise diğer 3 gen önemli. Bunlardan biri 21’inci kromozom.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ Mİ?

Çok net olarak şu çevresel faktör etkilidir diyemeyiz. Ama spor dalı olarak kabul edilen Boksörlüğü ben spor olarak kabul etmiyor ve desteklemiyorum, yasaklanmasını savunuyorum. Çünkü ömür boyu boks yapan insanların beyninde milimetrik kanamalar oluyor. Bunların birikmesi hastalığa neden olabiliyor. Tıbbi hastalıklarından bazıları da alzheimer’a neden olabilir. Tiroid, kronik anemi, kronik depresyon, alzheimer hastalığına etki edebilir.

KADINLARDA DAHA MI ÇOK GÖRÜLÜR?

Kadınlarda daha yoğun görülmesinin birkaç nedeni var evet. Kadınlar beyinin iki tarafını da daha dengeli kullanan cins. Erkeklerin beyni testosteron hormonu devreye girince biraz farklı davranabiliyor. Kadınlarda menopozla birlikte östrojenin azalması beyinde etkili. Bu etki aradan çekilince menopozla birlikte depresyon gibi tablo ortaya çıkıyor. Alzheimer ortaya çıkıyor. Hormonal etki daha çok. Bir başka nedeni de kadınların erkeklere oranla uzun yaşıyor olması. Cins, biyolojik tür olarak ortalama kadınlar erkeklere oranla 10 sene fazla yaşıyor.

YAKIN ÇEVREYE DÜŞEN GÖREVLER

Tıbbi anlamda ailenin toptan tedavi edilmesi gibi anlayış var. Bu tanıdan söz edildiğinde kendimizi onların yerine koymamız gerekir. Kültürümüz gereği bakım evleri, huzur evlerine yaşlılar çok kolay yatırılmıyor. İyi yanları da kötü yanları da var bu durumun tabi. Dolayısıyla anne babalarının yanlarında olması gerekiyor bizim kültürümüzde. Belirli bir süre sonra aile fertleri bu hastaları göre göre ruhsal sorunlar yaşabiliyor.

 BU HASTALARLA YANLIŞ DOĞRU TARTIŞMASINA GİRMEYİN!

Çoğu insan bunu zihin hastalığı olduğunu kabul ediyor ama zihin ile böbrek hastalığını ayırt edemiyor. Kişinin zihin sağlığının riske girip olmayan davranışları yapabileceklerini, algılarının değişeceklerini öngöremiyorlar. Bunun için de hastalarıyla yanlış doğru tartışmalarına giriyorlar. Son derece yanlış, hiçbir şekilde tavsiye edilmeyen bir davranış. Yapacakları şey hasta kendi hayatını tehlikeye sokmadığı sürece, hastanın söyledikleri ev ortamında doğrudur. Çünkü hasta olmadan öncede o hasta otorite figürü olarak doğru kabul edilmeye alışmış bir insandır. VİDEO İÇİN… Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.