Açlık Hissi Genetik Olarak Programlanmış

Düzenli olarak belli saatlerde yemek yiyenler, hep aynı zamanlarda acıkırlar. Fransız ve İsviçreli bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibi şimdi yemek saatlerindeki açlık hissinden sorumlu bir gen saptadılar.

Etienne Challet yönetiminde çalışan Louis Pasteur Üniversitesi ve Freiburg Üniversitesi bilim adamları, "Period 2" geni devre dışı bırakılan fareleri incelemişler. Hayvanlar, düzenli olarak belli saatlerde beslenmelerine rağmen, yemek saatinin geldiğini hissedememişler. Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma yazısına göre farelerde, beslenme öncesinde görülen davranış türleri ortadan kalkmakta.

Bunlara mesela bedensel etkinlik ve beden sıcaklığının artışı da dahildir. Period 2 geni, Period 1 ve Period 3 ile birlikte fare ve insanda ışığa bağlı gündüz ritminin ayarlanması için büyük bir önem taşımakta. Araştırmacılar yeni sonuçlar sayesinde, beyinde, yemek yeme öncesinde etkinleşen bölgeler bulmayı umuyorlar.

Bu şekilde bu bölgelerin, mesela bellek veya zevk almaktan sorumlu diğer beyin bölgeleriyle karşılaştırılması mümkün olacak. Buluş ayrıca iç saate bağlı hastalıkların tedavisinde de yararlı olabilir diyor araştırmacılar. Bu rahatsızlıklara, uyku bozukluğu, beslenme bozukluğu, şişmanlık ve depresyon da dahildir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Mayıs 2007

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.