Açlık birçok insanı sabırsız, sinirli ve çekinmez hale getirerek davranışları da değiştiriyor.
Hatta sadece insanlar değil hayvanlar da boş mideyle genelde daha büyük risk alıyorlar. Bilim insanları bu durumun sirkesineği için bile geçerli olduğunu söylüyorlar. Max-Planck Nörobiyoloji Enstitüsü bilim insanları, daha önceki araştırmaların, hayvanların en tehlikeli avlar peşinde, açlıktan ölmek üzere oldukları zaman koştuklarını gösterdiğini söylüyorlar.
Geçen yıllarda bu davranışın insanlarda da görüldüğü belgelenmiştir. Bir araştırmada aç insanlar, tok katılımcılara kıyasla çok daha fazla finansal risklere girmişlerdi. Sirkesinekleri için karbondioksit (CO2) tehlike sinyali veriyor bu yüzden tok hayvanlar çok düşük oranda bile kaçıyorlar. Bununla birlikte sineklerin besin kaynakları olan çürümüş meyve ve bitki artıkları da CO2 açığa çıkarıyorlar.
Nörobiyologlar şimdi aç sineklerin, aynı anda meyve kokusu almaları halinde CO2 ile çok çabuk başa çıktıklarını kanıtladılar. Söz konusu yiyecek olduğunda aç sinekler, tok sineklere karşın risk almaya çok daha fazla istekliler. Metabolizma ve açlığın, beyindeki süreçleri bu derece etkilediğini görmek gerçekten de şaşırtıcı oldu diyor araştırmayı yöneten Ilona Grunwald-Kadow. Beyinde içgüdüsel kaçma davranışını tokluk derecesine göre çalıştıran iki devre bulunuyor.
THE NEW YORK TIMES
Hizmet, duyuru ve etkinliklerimizden haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönder tuşuna basarak e-Bültenimize abone olabilirsiniz.