YENİ BİR İNSAN TÜRÜ

Cumhuriyet Bilim Teknik Eki

30.000 yıllık olan, bir parmak kemiğinin çekirdek kalıtımını inceleyerek ilginç bir sonuca ulaşıldı.

 


Söz konusu parmak kemiği, 2008 yılında Rus Bilimler Akademisi arkeologlarınca Güney Sibirya’daki Denisova mağarasında bulunan insan kemiklerine ait. Buna göre Denisova insanı ne Neandertal ne de Homo sapiens, yeni bir hominina türü, diyor araştırmacılar Nature dergisinde.

Leipzig Max Planck Evrim Antropolojisi Enstitüsü’nde Svante Pääbo ile çalışan araştırmacılar da bu yılın başında, parmak kemiğindeki mitokondral DNA’nın büyük bir olasılıkla bilinmeyen bir hominina türüne ait olabileceği sonucuna varmışlardı.

Bilim insanları bir hücrenin çekirdeğinden tüm kalıtım bilgilerini çözdü. Anlaşıldığı üzere incelenen parmak kemiği, Neandertallerle aynı kökeni paylaşan ama daha sonra farklı bir evrimsel yola sapan bir gruba dahil olan bir kadına ait.

Bu yeni ilkel insan türü Denisova insanı olarak isimlendirildi. Neandertallerin aksine bu ilkel insanlardan günümüzde yaşayan Afrika dışındaki insanlara genetik miras geçmemiş. Buna karşın günümüzde Papua Yeni Gine’de yaşayan topluluklarla çok sayıda genetik varyasyonlar paylaşıyorlardı. Bu sonuçtan yola çıkan araştırmacılar, Denisova insanları ve Melanezyalıların ataları arasında bir birleşmenin yaşandığını düşünüyor.

Denisova insanının Güney Sibirya’da bulunmasına karşın kalıtımının Yeni Gine’de yaşayan topluluklarla örtüşmesi, bu ilkel insanın Pleistosen devrinde Asya’da yaygın olması gerektiğini gösteriyor, diyor Harvard Tıp Okulu’ndan David Reich.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.