YAŞLILARIN EN BÜYÜK KAYGISI

Şaban Özdemir (NP GRUP)

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında NP GRUP uzmanlarının Kadıköy İlçe halkına yönelik gerçekleştirdiği söyleşiler devam ediyor. Bu kapsamda uzman psikolog Yıldız Burkovik yaşlılarla buluştu.

 


NP GRUP ve Kadıköy Belediyesi'nin "Yaşlılık sürecinde unutkanlık ve psikolojik sorunları" konulu söyleşileri kapsamında üçüncü söyleşi de gerçekleştirildi. Fikirtepe Eğitim ve Sosyal Destek Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşilerin üçüncüsünde Burkovik "Yaşlılıkta kaygı ve korkular " konusunda katılımcılara bilgi verdi. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzm. Psk. Yıldız Burkovik yaşlıların duyduğu kaygı ve yaşadığı korkuların başında "İhtiyaç hissedilmeme" olduğuna dikkat çekti.

Kaygı ve korkunun aslında yalnız yaşlılarda değil hemen her yaş ve meslek grubundan kişide söz konusu olduğunu ifade eden Burkovik hatta çocuklarda ve gençlerde yaşlılara oranla daha fazla korku ve kaygı olduğunu söyledi. İki duygunun birbirini tetiklediğini ifade eden psikolog Yıldız Burkovik, kişi bu durumda iç sıkıntısı, nefes alamama gibi durumlar yaşadığına vurgu yaptı. Burkovik;

"Korkunun çıkış sebepleri kişiden kişiye farklılaşabiliyor. Geçmişten, çocukluktan gelen korkuları kişiler ergenliğe oradan da yaşlılığa taşıyabiliyor. Korkmak kaygı duymak yerine bazen kişi hayatı oluruna bırakmalı ve rahatlamalı.

YAŞANAN EN BÜYÜK KORKU İHTİYAÇ HİSSEDİLMEMESİ


Yaşlı kişilerin yaşadığı en büyük korku ve kaygı kendisine ihtiyaç hissedilmemesi. Kişiler kendilerine ihtiyaç duyulmadığını hissedip, kendini atıl olarak görürse o kişi büyük üzüntü duyup hayata küsebiliyor ve kabuğuna çekilip ölümü bekleyebiliyor. Bu durum kişiyi huzursuz ediyor. Öyle ölmeyi, yaşamaya ne gerek var şeklinde düşünmeye başlıyor.

İŞ BİTİNDE YENİ İŞLER BULUN KENDİNİZE

İşe yaramama korkusu, kaygısı yaşlıları en fazla içine alan bir durum. Hiçbir şey yapılmazsa hastalık gelir ve o kişiyi bulur. Çünkü kişi boş durunca düşünmeye başlar ve birtakım şeyleri sarar beyin olarak.  Önceden çözemediği sorunlar kişinin önüne tekrar tekrar çıkar ve kişi bununla uğraşır hep. Onun için diyoruz ki iş bitmiş olsa bile kendinize bir iş, meşgale bulun. Aksi taktirde ben unutuyorum demeye başlarsınız, acaba bunuyor muyum gibi düşünmeye başlarsınız.

DEVAMLI HEDEFLER OLMALI


Dinlemek, bahçeyle uğraşmak, marangoz işleriyle uğraşmak, balığa çıkmak, dostlarla sohbet gibi yapılabilecek şeylerin olduğunu bilmek kaygıyı ve korkuyu azaltır. İmkânsız diye bir şey yok. Kişinin önünde her seferinde bir hedef olmalı.

Ancak bir şeyler yapınca kişi kendini huzurla ve farklı hissedebilir. Bu noktada gençler olarak bizler yaşlılarımıza ona ihtiyaç olmadığı hissi vermemeliyiz.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.