YAŞLANMADA GENETİĞİN ETKİSİ

Diyet Dergisi

Her şeyimizi genler belirliyor. Boy, kemik yapısı, kas çokluğu, cinsiyet, saç rengi gibi özelliklerin tümü genler tarafından taşınıyor. Genler de bize ebeveynlerimizden miras olarak geçiyor.

Genler, hücrelerimizin çekirdeğinde paketlenmiş bir şekilde yer alıyorlar ve bir insanda yaklaşık 25-30 bin gen bulunuyor. Bunların birçok görevleri var. Bazı genlerin görevleri belirli bir yaşa kadar devam ediyor ve sonra bitiyor. Mesela büyümenin bittiği yerde onu sağlayan genin de işlevi bitmiş oluyor.

Geçmişiniz yani büyük ebeveynleriniz çok yaşadı ise, anne ve babanız ilerlemiş yaşlarına rağmen yaşlılık belirtileri göstermiyorlarsa, size de çok yaşamaktan yana iyi bir miras bıraktılar anlamı çıkarılabilir. Çok yaşamak, uzun zaman yaşlılık belirtileri göstermemek ırsi yani kalıtımsaldır. Eğer annenizin ya da babanızın cildi güzelse, uzun zaman bu güzelliklerini muhafaza ettilerse ve bu gen size de aynen geçtiyse, ne mutlu size. Cildiniz çok uzun zaman gençliğini ve güzelliğini koruyacak, eğer bunun aksi bir durum varsa ve aynı gen size de geçtiyse sizin cildiniz de genç yaşta kırışacak anlamına geliyor. Ancak yanık bir ten için uzun zaman güneşin altında yatarsanız, kışın solaryuma giderseniz, sigara, içki, uyuşturucu kullanırsanız, sağlıklı beslenmezseniz, yeterince uyumazsanız, kimyasalların çok olduğu bir çevrede yaşarsanız genleriniz çok iyi olsa bile cildiniz kısa zamanda yaşlanıyor ve bütün güzelliklerini kaybediyor.

Genetik mirasın doğru yaşam tarzıyla korunması gerekiyor

İyi bir genetik mirasa sahip olmak kadar, yaşam tarzıyla onu korumak da önemli. Yaşlanma hızı da genlerin kontrolü altında. Hızlı veya yavaş yaşlanacağımızın bilgileri genlerin içinde saklı. Her hücre yenilenmesinde bu bilgiler kopyalanıyor. Binlerce kalın kitabı dolduracak bu bilgileri genetik bilimi çözmüş durumda:
"Yeni kopyalanan hücreler, genlerinde taşıdıkları bilgiyi kullanıyor
"Vücudumuzun yapı elemanlarını koruyor
"Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlıyor
"Enzimlerin yapımını, hormonların salgılanmasını düzenliyor
"Bağışıklık sisteminin işlevlerini yerine getirmesini sağlıyor
"Vücuttaki tüm dengeleri kuruyor

Vücudumuzda olan biten her şey genlerin emirleri ve bilgileri dahilinde yürüyor. Bu bilgiler, hücre yenilenmesi esnasında kopyalanırken kontrol mekanizmasından gerçek, doğru kopyalanmanın yapılması sağlanıyor.

Genler, dış etkenler nedeniyle zarar görürse ve bu bozuk genler kopyalanırsa kötü senaryo o zaman başlıyor. Mesela yaşlanmayı kontrol eden gen değişime uğrarsa, yaşlanma birden bire hızlanıyor ve bütün belirtileri çok kısa zamanda ortaya çıkıyor. Hücre bölünmesini yöneten genin bozulmuş şeklinin kopyalanması ise herhangi bir dokuda kontrol edilemeyen bir hücre çoğalmasına, yani kansere sebep oluyor. Damar elastikiyetini sağlayan genin değişime uğraması durumunda ise kısa zamanda damar sertliği ortaya çıkıyor. Bu da kalp krizine neden oluyor. Bundan da ortaya bir gerçek çıkıyor; genlerin kendilerini koruma sistemlerine ek olarak, kişinin yaşam tarzının, beslenmesinin, hareketli olup olmayışının ve çevresel faktörlerin yaşlanmanın hızı üzerinde çok büyük etkisi var.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Temmuz 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.