STRES KAS AĞRISI YAPIYOR

DHA

Stresliyken beynimiz, algıladığı tehlike karşısında savaş komutunu verir. Bu emrin yerine getirilmesi için de gerginlik artar.


Stres, günümuzde kuşkusuz ki pek çok hastalığın ve sorunun ana nedenlerinden biri olarak biliniyor. İnsanları derinden etkileyen stres; korku, güvensizlik, umutsuzluk, aşırı heyecan, endişe, baskı gibi duygular nedeniyle vücuttaki dengeyi bozarak, bedende genel bir gerilim oluşmasına yol açıyor. Bu nedenle, günlük hayatımızda çoğu zaman yaşadığımız bu duygular ve beraberinde hissedilen stres hali, vücudumuzu alarma geçirerek çeşitli ağrılara neden olabiliyor. Stresin hormonlarımızı nasıl harekete geçirdiğini ve vücudumuzun bunu nasıl ağrıya dönüştürdüğünü Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız açıklıyor.

VÜCUT TEPKİ VERİYOR

Beynimiz, bir halin stresli olup olmadığını nitelendirebilecek tek organdır. İnsanlar strese girdikleri zaman vücutları buna tepki gösterir ve alarma geçer. Vücutta çeşitli biyokimyasal reaksiyonlar başlar. Özellikle süreğen stres, vücut fonksiyonlarını değiştirir. Stres nedeniyle vücuttaki adrenalin ve kortizol miktarı normal olmayan bir şekilde yükselir. Uzun süreli streste kortizol hormonunun yükselmesi bazı hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, kortizol yüksekliğinin beyindeki hücrelere zarar verici etkileri de olabilmektedir.

KAS GERGİNLİĞİ ARTIYOR

Stres ve stresin doğurduğu gerginlik ve ağrı arasında önemli bir bağlantı vardır. Stres altındayken beynimiz, algıladığı tehlike karşısında `savaş` ya da `kaç` komutunu verir. Bu komutun yerine getirilmesi için de gerekli olan kas gerginliği artar. Ancak, savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Ağrının kendisi de insan için bir tehlike sinyali yarattığından, o da `savaş` veya `kaç` emri verir. Bu durumda kas gerginliği daha da artar. Tam bir kısır döngüye girilir.

DAMARLARI DARALTIYOR

Stresin neden olduğu gerginlik damarların daralmasına, beynin belirli bölgelerine giden kan akımının bozulmasına yol açar. Diğer taraftan bir dokunun kanlanmasının azalması da ağrıya neden olur. Oksijene ihtiyaç gösteren dokunun yetersiz kanla beslenmesi, özel ağrı alıcılarını uyarır. Bu arada, adrenalin ve noradrenalin gibi stres sırasında sinir sistemini etkileyen maddeler de salgılanmış olur. Bunlar da doğrudan veya dolaylı olarak kasların gerginliğini artırır. Böylece ağrı gerginliğe, gerginlik endişeye, endişe de ağrıların şiddetlenmesine yol açar.

STRESLİ KİŞİLERDEKİ BELİRTİLER:

Dr. Yıldız, stres altındaki kişilerin vücudunda reaksiyonların meydana geldiğine de değinerek bu değişiklikleri şöyle sıraladı: `Stres altındaki kişide; terleme, hızlı nabız, kalp çarpıntısı, midede ağrı, kasılma, boyun ve şakakta kaslarda gerginlik, nefes alamama, diş gıcırdatma, çenede kasılma, aşırı tedirginlik, konsantrasyon güçlüğü, aşırı duygusallık, halsizlik, hareket edememe gibi şikayetler mevcuttur. Fizyolojik stres, bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etki yapar ve bağışıklık sistemini bozar. Uzun ve yoğun stresle karşılaşıldığı zaman hormonal dengeye bağlı olarak bağışıklık sisteminde düşüş olur. Kanser dahil birçok hastalığın ortaya çıkışının ve şiddetinin stresle ilişkili olduğu kesin olarak bilinmektedir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Ekim 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.