NEDEN MUTSUZ OLURUZ

Hürriyet Aile

Neden bahar aylarıyla birlikte hepimizin halsizlik, yorgunluk ve uyuşukluk hislerimiz fazlalaşır.

 


Bahar aylarıyla birlikte hepimizin halsizlik, yorgunluk, hiçbir iş yapmak istememek, sürekli işlerimizi ertelemek, uyuşukluk hissi gibi bir sürü şikayetleri oluşur ve bu şikayetlerin tümünü de ‘bu aralar çok mutsuzum’ cümlesiyle anlatırız. Neden mutlu ya da mutsuz oluruz, mutluluğumuza yön vermek için neler yapmalıyız Psikolog Kadriye Tavşan anlatıyor.

Mevsim geçiş dönemleri bir çok kişi de depresif duygu durumuna neden olabilir. Depresyonu ve kaygı bozuklukları olan kişilerde de mevsimsel geçiş dönemleri artışlara yol açabilir.

'Mutsuzluk' olarak kelimeye dökülen bu şikayetler aslında birer yakınmadır, bu yakınmalarını azaltmak için kadınlar alışveriş yaparak, arkadaşlarıyla kahve içerek ve bunun gibi aktivitelerle, erkekler ise halı saha maçlarına giderek, arkadaşlarıyla dışarı çıkıp kafa dağıtarak ya da TV’de maç izleyerek vaktini geçirmeye çalışırlar.

Bu tarz aktiviteler kısa dönemli de olsa aslında kişlerin rahatlamasını sağlar tabii ki ama uzun dönemde bunun bir faydası olmaz.

Mutsuz olduğumuzda başvurduğumuz bu yolları bir örnekle anlamaya çalışalım. Elinizde ağzına kadar su ile dolu bir bardak var içinde de bir miktar pislik. Bardağın içindeki suyun sadece üstünü görebiliyorsunuz. Suyun üstünde biriken pislikleri görüp temizleseniz bile alttan bir süre sonra sizin daha önce göremediğiniz pislikler suyun yüzeyine çıkacaktır. İşte mutsuzken yaptığımız bu aktiviteler bardağın üstünde gördüğümüz pislikleri atma çabamız ve alttan gelen yeni pisliği görmezden gelmemizdir.

NEDEN MUTSUZ OLDUĞUNUZU İRDELEYİN


Bardak koyu renk ve siz dipte pislik olduğunu bilmiyorsunuz. Mutsuzluktan kurtulmanın ilk adımı olarak önce bardağın içindeki pisliğin farkına varacaksınız. Yani mutsuzluğunuzun nedenlerini fark etmeniz lazım. “Neden mutsuzum?”, “Neden kendimle ilgili şikayetlerim var?”, “Bu şikayetlerimin nedenleri nelerdir ve nasıl çözebilirim?” gibi kendi kendinize sorduğunuz sorularla mutsuzluğunuzun nedenlerini iredelemeli ve çözüm yoluna gitmelisiniz.

Mutsuz insanlar hep şikayet ederler, şikayetlerin çözüm yolları elbet vardır fakat değiştirmemeyi tercih ederler çoğu zaman. Hep mutsuzlardır fakat mutlu olmak için bir adım atması gerektir fahat bu adımı asla atmaz  çünkü o adım ona zor gelir. Neden zor gelir biliyor musunuz? Çünkü mutsuz olmayı öğrenmiştir anneden-babadan-dededen. Onunla en çok kim ilgilendiyse onu rol model almıştır ve mutsuzluğu öğrenmiştir, onunla yaşamayı da...

MUTLULUK DA ÖĞRENİLEBİLİR


Nasıl mutsuzluk öğrenilirse mutluluk da aynı şeklide öğrenilebilir. İlk önce bunu istemeli ve mutsuzluğun kaynağını bulmalısınız, yani koyu renk bardağın dibindeki pisliği keşfetmelisiniz. Mutsuzluğunuzla yüzleşmeli, bu durum için neler yapabileceğinizi düşünmeli ve bir an önce harekete geçmelisiniz.

İşte belki de en zor kısım bu uygulama kısmı olacaktır fakat pes etmemelisiniz ve gerekirse bu konuda psikolojik yardım almalısınız.

Çünkü sürekli mutsuzluk hali size zarar verecektir. Siz sadece sizi üzen, kıran, öfkelendiren, kaygılandıran bir olayı fark edebilirsin ama bu olayın siz de oluşturduğu mutsuzluğu anlamlandıramayabilirsiniz.

İşte bu noktada aynı koyu renk bardaktaki pis suyu temizlemek ve pisliklerden tamamen kurtulmak için nasıl ki basit bir süzgece ihtiyacınız varsa sizin de mutsuzluğunuzdan kurtulmak için bir süzgece ihtiyacınız var.

Sürekli şikayet edip, yakınan biri olarak geçirdiğiniz bir hayat hem sizi hem de çevrenizdekileri mutsuz edecektir. Nasıl ki mutsuz olmayı öğreniyorsak  mutlu olmayı da öğrenebiliriz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.