KÖPEK ALMAYA HAZIR MISINIZ

Hürriyet Aile     

Köpek sahibi, köpeğine sağlıklı bakabilmesi için öncelikle köpeğin bakımı için gerekli olacak bilgiye sahip olmalı.

 


Evinizde, güzelce giyinip tam sokağa çıktığınız bir anda heyecanlanıp üstünüze salya bulaştıran, kendi yediği halde asla doymak bilmediği için sizin yemeğinize sulanan, yatağınızı onunla paylaşmak, hayatınızı ona endekslemek ve tüyleri topaklanmasın diye sürekli taramak zorunda kaldığınız bir yaratık mı var? Evet, o bir köpek.

Köpek sahibi, köpeğine sağlıklı bakabilmesi için öncelikle köpeğin bakımı için gerekli olacak sağlık bilgisine sahip olmalıdır. Köpeğe yapılacak yanlış uygulamalar ile köpek hastalanabilir. Köpek eğitimi ile ilgili bilgi sahibi olmama ve köpeği eğitememe nedenlerinden dolayı köpek üstünde kontrol sağlanamadığında köpek yaşadığı çevre ve aileye uyum sağlayamaz.

KÖPEKLER BAKIMA MUHTAÇTIR

Köpek sahibinin bakımına muhtaçtır. Köpekle beraber yaşamak istiyorsanız onun eğitim, bakım, egzersiz ve sosyal yaşamı için gerekli olan zamanı mutlaka ayrın. Bütün aile bireylerinin çalıştığı, akşam eve geliş saatlerinin belli olmadığı, eve gelindiğinde ise yorgunluktan köpeğe gerekli ilgiyi gösteremeyen bir ailenin veya bireyin köpek sahibi olması olanaksızdır.

AİLEYE YENİ BİR BEBEĞİN GELMESİ


Bazı köpek sahipleri köpekten bebeklerine bir zarar geleceğini veya hastalık geçeceğini düşünmelerinden, aileye yeni bir bebek geldiğinde köpekten kurtulmak istemektedirler. Bazen de eve yeni bir bebeğin gelmesiyle köpek ihmal edilmekte ve bu arada köpeğe karşı davranışların değişmesi ile köpek istenilmeyen davranışlara sahip olmakta, bu da köpeğin evde istenilmemesine sebep olmaktadır. Gerekirse bir köpek eğitmeninden destek alarak köpeğinizin eve yeni gelen bireye karşı tutumunu kontrol altına alabilir ve köpeğinizle birlikte bir aile olarak uyum içinde hayatınızı sürdürebilirsiniz.

ÇOCUKLARIN İSTEĞİYLE ALINAN KÖPEKLER

Çocuklarının isteğini kıramayan ana-babaların aldığı sevimli bir yavru köpek ileride aileye yük olmakta, çocuğa sanki bir oyuncakmış gibi alınan bu köpekten aile, çocuğunda ilgisini azaltması ile kurtulmaya çalışmaktadır. Bir hayvan sever olarak bakabileceğinizden eminseniz köpek almalı ve ölene dek bakımını gerektiği gibi üslenmelisiniz.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Şirin Gençer Seçkin’e köpek beslemeye dair kafamızı kurcalayan soruları sorduk:

ÇOCUKLA YA DA HAMİLEYKEN HAYVAN EVDE HAYVAN BESLEMEK SAĞLIKSIZ MI?

Çoğu anne-baba evdeki hayvanların hastalık taşıyabileceği ya da çocukların sağlığını olumsuz etkileyebileceği inancı taşır. Bu nedenle ev içinde hayvan beslemeye karşı çıkarlar. Halbuki bu düşünce doğru değildir. Mikrobik hastalıkların çoğu, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, temiz olmayan içme suyundan ya da ellerin iyi yıkanmamasından dolayı bulaşır.

Örneğin çoğu hamilenin korkunç rüyası olan toxoplazma hastalığının evde kedi besleyenlerden çok genellikle iyi pişmemiş et tüketen, iyi yıkanmamış salata, sebze ve meyveler yiyenlerde ya da toprak ve kumla temastan sonra ellerini iyi yıkanmayanlarda görüldüğü saptanmıştır. Köpeklerden geçebilen kistler de genellikle köpek sahiplerinde değil ellerini ve yiyeceklerini iyi yıkamayanlarda gözlenir.

ÇOCUKLARI ENFEKSİYONDAN NASIL KORUYABİLİRİZ?

Enfeksiyon hastalıklarını engellemenin en iyi yöntemi iyi el yıkamaktır. Hamile kalınca ya da çocuk sahibi olunca evcil hayvanları evden uzaklaştırma yerine hayvanları aşılatma ve düzenli veteriner kontrolüne götürmek yeterlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.