İKİZ HAMİLELİĞİ İKİ KAT ÖZEN

Hürriyet

İkiz hamilelik normalinden çok daha zor bir dönem. Peki, ikiz annenin durumu nasıl ilerliyor?

 


İkiz hamilelik en sık görülen çoğul gebelik şekli ve tekil hamileliğe göre anne adayı daha yorucu bir dönem. Peki, ikiz gebelikte ay ay bebeğin gelişimi ve annenin durumu nasıl ilerliyor?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sedat Karaosmanoğlu, ikiz bebek bekleyen anne adaylarına kısa ama öz bilgiler sunuyor…

Daha eskilerde oran 1/85 iken son yıllarda tüp bebek yöntemleriyle kazanılan ikiz gebeliklerin sayısının artması ile bu gebeliklerin takibi daha bir önem kazanmıştır.

İkizlerin 2/3 ü çift yumurta, 1/3 ü tek yumurta ikizidir. Tek yumurta ikizlerinde riskler daha yüksektir. Gebeliğin 6. haftasında ultrasonla ikiz tanısı konduktan sonra keseler ve plasentalar incelenir, tek veya çift yumurta ikizi olduğu belirlenir.

İKİZ GEBELİKTE KANSIZLIK SIK GÖRÜLÜYOR


İkiz bebelik hem anne hem de bebek için tekil gebeliğe göre daha risklidir. Gebelik boyunca daha sıkı bir şekilde ve 2 haftada bir takip edilme gereği vardır.

Gebeliğin ilk üç ayında düşük riski daha yüksektir. Bulantı ve kusmalar daha fazladır. Baş dönmesi, baygınlık hissi gibi şikayetler artmıştır. Bu haftalarda tekil gebeliklerdeki rutin tetkiklerin aynısı yapılır. Bulantılar biter bitmez kan hapı başlanır. Zira kansızlık daha sık görülmektedir.

İkiz gebelikte 11-14 haftalarda İkili test yapılır. Üçlü test kullanılmaz. 32 yaşın ilersindeki gebeliklerde 16 haftada amniosentez uygulanır.

İkinci trimester dediğimiz 4.aydan itibaren anne karnının daha hızlı büyüdüğü görülür. Annenin kalori ihtiyacı tekil gebeliğe göre 300kcal/gün artmıştır. Besin takviyesi yapılır. Gerekirse diyetisyen takibine alınır.
Kansızlığın ilerlememesi için kan hapı desteği artırılır. Kalsiyum başlanır. Anomali oranı yüksek olduğu için rutin ultrason takipleri ve de 21. haftadaki 2. düzey ultrason tetkiki özenle yapılır. Bu arada gebelik şekeri dediğimiz gestasyonel diabet ikizlerde daha sık görüldüğü için 25. haftada gizli şeker bakılmalıdır.

30 HAFTADAN SONRA DİKKAT!


İkizler 30. haftaya kadar tekil gibi onlarla aynı gelişimi gösterir ancak 30. haftadan sonra tekile göre kilolarının geri kalmaya başlaması normaldir. 30. haftadan sonra takip daha sık olmalıdır. Zira kilo artışı hızlı olduğu gibi preeklampsi ve tansiyon problemleri daha sıktır.

Plasentanın önde olması veya yerinden ayrılması daha sık görülür. Bebeklerde gelişme geriliği görülebilir ve bir bebek diğerinin kan akımını alabilir. Amniotik sıvı miktarı çok artabilir. Bebeklerin doğum kanalına giriş şekilleri problemli olabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı erken doğum riski 10 misli artmıştır. Ortalama doğum haftası 36-37 haftadır ve de müdahaleli doğum ve doğum sonrası kanama riski de artmıştır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.