HAMİLEYKEN DE ÇALIŞMAK

Anneyizbiz  
 
Pek çok kadın, hamile kaldıktan sonra belirli bir süre için de olsa çalışmayı sürdürüyor. Ama bu kurallara uyun.

 


Kendinizi aşırı yorgun, bitkin hissetmediğiniz sürece, bunun hiçbir sakıncası yoktur. Bununla birlikte, sağlığınızı korumayı amaç alan bazı kurallara uymanız gerekir.

Her şey yolunda gidiyorsa, hamileliğinizin 32. haftasına (8. aya kadar) çalışmanızı sürdürebilirsiniz. O tarihten sonraysa, kalbiniz ve akciğerleriniz üstündeki yük, bedeniniz ve omurganız üstündeki ağır baskı, son derece artar. Bazı doktorlarsa, olanak varsa, hamileliğin 28. haftasından (7. ay) sonra, çalışan kadınların işi bırakmalarını öğütlemektedirler.

SIRTINIZI KORUYUN

Sırt ağrıları, hamilelik döneminde çok sık rastlanan bir sorundur. Masa başında yapılan bir işle uğraşıyorsanız, belirli aralıklarla kalkıp biraz dolaşmak, sizi rahatlatabilir. Ayrıca, büroda yapılabilecek bazı bel ya da sırt esnetme egzersizlerinden de yarar görebilirsiniz (Doktorunuzdan bu konuda bilgi alın). Çalışma saatleri dışında yürümek, yüzmek gibi daha düzenli egzersizler yapmak da büyük bir olasılıkla, çalışırken kendinizi her bakımdan daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

İşiniz çok ayakta durmanızı gerektiren hemşirelik, tezgâhtarlık, fabrika işçiliği gibi bir işse, çok daha dikkatli davranmanız gerekir. Araştırmalar, hamileliklerinin 28. haftasından sonra da ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmayı sürdüren kadınlarda, yüksek tansiyon gelişmesi riski bulunduğunu düşündürmektedir. Dolayısıyla, doğuma kısa bir süre kalıncaya kadar ayakta durmayı sürdürmeniz durumunda, bu risk daha da artacaktır. Ayrıca, uzun süre ayakta durmak, bacaklarda varis belirmesi ve hemoroit (basur) olasılığını da artırır.

BİLGİSAYAR KULLANMAK ZORUNDAYSANIZ…

Hamilelik döneminde bilgisayar kullanmayı sürdürmenin, tehlikeli olup olmadığını belirlemek için, Batı ülkelerinde bazı araştırmalar yapılmıştır. Ama ne yazık ki, zararlı olup olmadıklarını gösteren sağlam bir kanıt ortaya koyulamamıştır. En iyisi, işiniz bilgisayar başında saatlerce kalmanızı zorunlu kılıyorsa, işvereninizle konuşun. Size geçici olarak, büroda başka bir iş verebilir.

BUNLARA DİKKAT!

•İşleri acele etmeden yapın. Her zamanki enerjinizi bulamayacaksınız.

•Yorulduğunuz zaman, yaptığınız iş ne olursa olsun, ara verin. Aşırı zorlanmayın.

•Varis çorabı kullanın. Varislerinize -varsa-iyi gelecek, bacaklarınızı büyük ölçüde rahatlatacaktır.

•Sık sık dinlenme molası verin. Çok oturuyorsanız, sık sık ayağa kalkıp şöyle bir dolaşın. Otururken, ayaklarınızı yükseğe kaldırın.

•Bazı esnetme egzersizleri yapın.

•Çalışma saatleriniz dışında bol bol dinlenin. İşiniz ne kadar yorucuysa, çalışma saatlerinizi o kadar kısaltmanız gerekir.

•Çok sigara içilen, dumanlı bir ortamda çalışmayın. Çalışma arkadaşlarınızla bu konuda konuşun. Çalıştığınız yeri sık sık ve uzun uzun havalandırın. Sigara dumanı, karnınızdaki bebek için zararlı olmasının yanı sıra, yorgunluğunuzu da artırır.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.