GENÇLER ENDİŞE İÇİNDE

Alev Nallar

Gençlerin yarısı geleceği için sürekli endişe içinde...Neden mi? İşte cevabı.


Işık Üniversitesi'nin, 3617 denek üstünde yaptırdığı “Üniversite tercih ve algı araştırması”,çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı. Dünyanın en saygın araştırma kurumlarından GFK- Türkiye tarafından yapılan araştırma, dünya ölçeğinde en fazla denekle yapılan ilk araştırma özelliğini taşıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin %50'si geleceği için sürekli endişeliyken,  %95'i kariyerinde en üst noktayı,%90'ı çok para kazanmayı, %87'si de maddi açıdan güvende olmayı önemsiyor.

SINAVA ÖĞRENCİLER ÇALIŞIRKEN TERCİH FORMUNU AİLELER DOLDURUYOR...

Üniversiteye girecek aday öğrencilerin tercih edecekleri üniversiteye karar vermesinde en etkili faktörün “Aileler (%78)” olduğu görülmektedir. Tercihi etkileyen diğer faktörler ise “Dershane öğretmenleri (%48)”, “Okuldaki öğretmenleri (%38)” ve “Arkadaşları (%33)” şeklinde sıralanmaktadır.

Şuanda üniversitede okuyan öğrencilerin üniversite seçimini de en fazla etkileyen faktörün aday öğrencilerdeki gibi “aile bireyleri (%77)” olduğu görülmektedir.

“Aile bireylerini” takip eden diğer etkili faktörler ”Dershane öğretmenleri (%35)”, “Okuldaki öğretmenler (%22)” ve “Arkadaşlar (%21)” şeklinde sıralanmaktadır.

Aday öğrenciler ve üniversitede okuyan öğrencilerin tercihlerini etkileyen en etkili faktörler değerlendirildiğinde görülmektedir ki öğrenciler adayken “rehber hocalar”, “okuldaki öğretmenler”, “arkadaşlar”’dan etkilenmekte ancak tercih formu doldurulurken karar vermede bu kişilerin etkisi azalmaktadır.

“İYİ BİR GELECEĞE SAHİP OLMAK ÜNİVERSİTEYE GİTMEKTEN GEÇER..

”Hem aday öğrenciler hem şu anda üniversitede okuyan öğrencilerin üniversiteye gitmelerini tetikleyen nedenlerin başında “İyi bir kariyer sahibi olmak”, “iyi bir meslek sahibi olmak” ve “iyi bir geleceğe sahip olmak” konularının geldiği görülmektedir.

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE ÖNCE “BÖLÜM”

Üniversite tercihinde “üniversite adı”, “bölüm” ve “puan” önceliği sorgulandığında en önemli konunun hem aday öğrenciler hem de şuanda üniversitede okuyan öğrenciler için “bölüm” olduğu göze çarpmaktadır.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.