ÇOCUKLARDA POLENE DİKKAT!

Formsante

Baharla birlikte polenlerin artması, alerjisi olanlar için büyük bir sorun. Çocuklarda da sorun olabiliyor.

 


En çok alerjiye neden olan polenler arasında kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar polenleri sayılabilir. Ağaç polenleri daha çok şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan çocuğunuz rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar.

ALERJİDEN NASIL KORUNULUR?

Hasta eğitimi tedavinin en önemli aşamasıdır. Çocuğunuzu hangi maddelere karşı duyarlı olduğu hakkında bilgilendirmelisiniz. Hastalığın gidişi, yakınmaların yoğunluğuna göre tedavide yapılması planlanan değişiklikler ve ilaç tedavisi önerilebilir.

SORUMLU ETKEN SAPTANMALI

En sık rastlanan etkenler; yıl boyu süren ev tozu akarları olup, mevsimsel görülen alerjiler ise polenlerdir. Ev tozu akarlarının azaltılması için; yatak çarşaflarının haftada bir en az 60 derece ve üzerinde yıkamalı, tüylü oyuncakları ve halıları uzaklaştırılmalısınız. Çocuğunuzun odasında yıkanabilir perdeler ile yün ve kuş tüyü içeren yastık ve yorgan kullanmanız gerekir. Eğer çocuğunuzun küfe alerjisi varsa, ev içindeki nemi azaltmanız önemlidir.

Polen alerjisi olan çocuğunuzu, sıcak, kuru ve rüzgarlı günlerde dışarı çıkarmamalı ve saçlarını yatmadan önce mutlaka yıkamalı ya da yıkatmalısınız. Çocuğunuz dışarı çıktığında, gözlük ve şapka kullanmalı, evde ve arabada da filtre kullanmaya dikkat etmelisiniz. Besin alerjilerinin tek başına alerjik rinit bulgularına neden olmaları sık rastlanan bir durum değildir.

İLAÇ TEDAVİSİ


Hastalık belirti ve bulgularını kontrol altına almak ve tedavi etmek için doktor kontrolünde bazı ilaçlar kullanılabilir.

İMMUNOTERAPİ TEDAVİSİ

Aşı tedavisi olarak bilinir ve çocuğunuzun duyarlı olduğu alerjenlerin gittikçe artan dozlarda vücuduna enjekte edilmesidir. Bu tedavideki amaç ise, çocuğunuzun alerjenlere karşı tolerans geliştirmesi ve alerjik olduğu maddelerle karşılaştığında, reaksiyon oluşmasını önlemektir.

AİLELERE ÖNERİLER


• Çocuğunuzu alerjik olduğu maddelere, gıdalara, ilaçlara ve çeşitli ajanlara karşı korumalısınız.

• Çocuğunuzun odasında tüylü halı ve oyuncaklar bulundurmamalı, sık sık odasındaki eşyaların ve yerlerin tozunu almalısınız.

• Çocuğunuzun yaşadığı ortamda ve evin içinde sigara içmemelisiniz.

• Polenlerin yoğun olduğu yerlere gitmemelisiniz.

• Rüzgarlı havalarda dışarı çıkartmamalısınız.

• Ev tozlarını özel temizleme maddeleri ve cihazlarla devamlı olarak temizlemelisiniz.

• Yatak odalarını elektrik süpürgesiyle sık sık temizlemelisiniz.

• Çarşaf, yorgan ve yastık kılıflarını sık sık değiştirmeli ve en az 60 derecelik ısıda yıkamalısınız.

• Yatak odalarında fazla eşya bulundurmamalısınız.

• Çocuğunuzun yaşadığı ortamlara ev kokuları asmamalı, tiner, yağlı boya, naftalin kokusu ve egzoz dumanından uzak durmalısınız.

• Katkı maddesi bulunan yiyeceklerden, boyalı meyve sularından, meyveli süt ve yoğurttan, boyalı şekerlerden, sucuk ve salam gibi bekletilmiş katkı maddeli gıdalardan kaçınmalısınız.

• Bol çiçekli ve yeşillikli alanlardan uzak durmalısınız.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.