AİLE BOŞANMA NEDENİ

Milliyet

Başbakanlık tarafından yapılan boşanma nedenleri araştırmasında aileler arasında uyumsuzluk boşanma nedeni çıktı.

 


Başbakanlık tarafından yapılan ‘boşanma nedenleri’ araştırmasında ekonomik sorunlar, şiddet görme ve aileler arasında uyumsuzluk ön plana çıkarken, ayrılıkların çoğunun evliliklerin ilk 5 yılında gerçekleştiği de belirlendi.

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün 1200 ayrılmış kişi üzerinde yaptığı “boşanma nedenleri” araştırmasında öne çıkanlar nedenler ekonomik sorunlar, şiddet görme ve aileler arasında uyumsuzluk oldu. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın talimatıyla 2009’da başlatılan “boşanma nedenleri” araştırması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

Hükümetin aile politikasına yön verilmesinin amaçlandığı araştırmada kadınlar, eşlerinin tek başlarına iken farklı, ailelerinin yanındayken farklı davranmasından da şikâyetçi oldu. Boşanmaların çoğunun evliliklerin ilk 5 yılında gerçekleştiği belirlenen araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

‘İLK 5 YIL TEHLİKELİ’


-  İlk boşanma düşüncesi evliliğin 1. ila 3. yılları arasında öne çıkıyor. Boşanmaların çoğunluğu ise evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor.

-  En yüksek boşanma oranı yüzde 40 ile lise ve dengi okul mezunu olanlarda görülüyor. Boşananların yüzde 90’ı kentlerde yaşıyor.

-  Boşananların evlenme biçimlerinde en yüksek oran “tanıştırılma ve bir süre flört etme” (yüzde 37) olarak görülüyor. İnternette sohbet ederken tanışıp, evlenip daha sonra boşananların oranı ise yüzde 0.3...

-  Boşanan kadın ve erkekler, evlilik ilişkilerine eşlerinin ailesinin müdahalesinin olduğunu söylüyor. Çiftler bu müdahalenin de en çok ekonomik nedenler (yüzde 50) ve evin düzeni (yüzde 40) konusunda olduğunu söylüyor.

-  Kadınlar en çok eşlerinin kıyafetlerine müdahale ettiğini söylüyor. Kadınların yüzde 70’i de bu müdahalelerin sürekli öfkelenmeye ve çatışmaya neden olduğunu dile getiriyor.

-  Boşanmış kadınların yüzde 55’i kendi aileleri ile eski eşlerinin ailesi arasında anlaşmazlık olduğunu söylüyor.

-  Boşanmış kadınların yüzde 40’ı, boşanmış erkeklerin yüzde 33’ü eşinin ailesinin yanında tek başlarına olduklarından farklı davrandığını söylüyor. Kadınların yüzde 36’sı erkeklerin de yüzde 32’si eşlerinin küçük düşürücü davranış içine girdiğini vurguluyor.

‘HEP KENDİNİ HAKLI GÖRÜR’


-  Kadınların eski eşinin beğenmediği özelliklerinde, sorumsuz olması (yüzde 50), alkol alması (yüzde 30), ailesine aşırı düşkünlük (yüzde 27) öne çıkıyor. Erkeklerde ise en yüksek oran olarak, eski eşinin ailesine düşkünlüğü (yüzde 41), çok para harcaması (yüzde 25), soğuk ve uzak olması (yüzde 20) dikkat çekiyor.

-  Araştırmaya katılanların yüzde 41’i kendilerini ilgilendiren konularda eşlerden zorlama ve baskı gördüğünü dile getirdi.

-  Katılımcıların yüzde 80’i eşleriyle sık sık tartıştığını belirtti.

-  Tartışma sonrası eşlerin davranış biçimiyle ilgili olarak kadınların yüzde 51’i “hep kendini haklı görür ve kabahati bende bulur”, yüzde 16’sı “beni döverek sustururdu” şıkkını işaretlemiş.

-  Araştırmaya göre çocuk sayısının artması boşanmayı azaltıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50’si tek çocuklu, yüzde 38’si iki çocuklu, yüzde 8’i de 3 çocuklu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.