700 BİN KALP HASTASI VAR

DHA

Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği yöneticilerinin ziyaretinde konuşan Prof. Dr. Ömer Bayezid, "Türkiye'de kalp nakli önemli bir ihtiyaç. Böbrek nakli bekleyen hastalar diyalizle hayatını devam ettiriyor. Yapay kalp ya da yardımcı destek sistemlerini sosyal güvence karşılamıyor. Hastayı kaybedebiliyoruz. Bu çok önemli bir sorun" dedi.

Türkiye'de 700 bin kalp yetmezliği hastası bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ömer Bayezid, "Dünyada son dönem kalp yetmezliği nedeniyle her yıl 100 bin hasta kaybediliyor ve bunlardan ne yazık ki 2 bin 500'ü Türk hasta" diye konuştu.

KALP NAKLİ ARTMALI

Kalp naklinin artırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bayezid, "Donör bulunamıyor. Kadavra sayısını artırmak gerekiyor. Kazalarda genellikle darbe alındığı için kalp zarar görüyor. Kullanılabilecek kalbin de çıkarıldıktan sonra 4 saatte kullanılması gerekiyor. Oysa böbrek bir gün sonra bile takılabilir" dedi.

Prof. Dr. Ömer Bayezid, Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi'nde yılda 350'den fazla açık kalp ameliyatı yapıldığını, yaptıkları kalp naklinin de bu yılın 5 ayında sadece 4 olduğunu söyledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.