100 YILLIK ÖMÜR GENLERE BAĞLI

REUTERS

Uzun yaşamın sırrının, yaşam biçiminden  çok genlerle bağlantılı olduğu belirlendi.

 


New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesinden bilim adamları, 90 ve  100lü yaşlardaki kişilerin yaşam tarzlarını ve beslenme alışkanlıklarını  inceledi.

Araştırma için genetik olarak birbirine daha yakın, bağımsız yaşayan, en  genci 95, en yaşlısı 112 yaşındaki 477 Aşkenaz Yahudisi seçildi.

Yaşam biçimleri, boy ve kiloları, spor, beslenme, sigara ve alkol  alışkanlıkları diğer topluluklarla benzer olan bu kişilerin sağlık verileri, aynı  dönemde doğan, sağlık ve beslenme konusunda yapılan ulusal bir araştırmaya  katılan 3 bin 164 kişinin verileriyle karşılaştırıldı.

Aşkenazların en yaşlılarının genel toplumdan daha az sağlıklarına dikkat  ettikleri görüldü.

Araştırmaya imza atanlardan Nir Barziliai'ye göre, araştırmanın sonuçları  100'lü yaşlardakilerin, "uzun yaşam genlerine" sahip olduklarını gösterdi.

Barziliai, 100'lü yaşlardakilerin katıldığı önceki araştırmalarda bu  kişilerde, örneğin iyi kolesterol seviyesini artıran bazı gen değişikleri gibi  fizyolojik etkenlerin bulunduğunu belirtti.

Bu araştırmanın, "uzun yaşam genlerinin", uzun yaşayanları sağlıksız  yaşamın olumsuz etkilerinden koruyabildiğini gösterdiğini vurgulayan bilim adamı,  90 yıl günde 2 paket sigara içen 109 yaşındaki bir Aşkenaz kadının, başkaları  gibi kalp hastalığına yakalanmadığı ya da akciğer kanserinden ölmediği örneğini  verdi.

Ancak Barzilai, araştırmanın, ailesinde 100 yaş ve üzerinde bireyler  bulunan kişilerin, "sağlıksız yaşayarak 100 yaşına gelebileceği ve sağlıksız  yaşamın bedelini ödemeyeceği" anlamına gelmediğine dikkati çekerek, ideal  kilonun korunması, sigara içilmemesi ve spor yapılması önerisinde bulundu.

Bilim adamları, Amerikan Geriatri Derneğinin internet sitesinde  yayımlanan araştırmada, kişilere spor yapma ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra  dostlarını ziyaret etme ve gülümsemeyi unutmama tavsiyesinde bulundu.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:06 Ağustos 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.