Yüzde 55'imiz kaygılı

Türklerin yüzde 55'i emeklilik dönemi için kaygılı.

Türklerin yüzde 55'i emeklilik dönemi için kaygılı.

AvivaSA Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, emeklilik dönemlerinde yeterli yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar geliri olmayacağından en çok endişelenen iki ülkenin Polonya ve Türkiye olduğunu söyledi. turklerkaygiliAvivaSA'nın, ortağı Aviva ve araştırma şirketi Ipsos işbirliğiyle 2015'in ilk çeyreğinde yaptığı "Tüketicilerin Tasarruf Tutumları" araştırmasının sonuçları düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Tüketici güveni, ürün sahipliği, tasarruf, borçlanma ve emekliliğe yönelik davranışların gözlemlendiği araştırma kapsamında ABD, Çin, Endonezya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya, Singapur ve Türkiye'yi kapsayan 12 ülkede yaklaşık 12 bin 500 tüketici ile görüşüldü. Araştırmanın sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Kurdaş, Yunanistan'ın ekonomik durumunun bu noktaya gelmesinde üretimin azlığı ile üretim ve tüketim arasındaki dengesizlik sonucunda artan ülke borçlarının GSYİH'ya oranının etkili olduğunu söyledi. IMF, Almanya ve Fransa'nın Yunanistan'dan istediği iki karar olduğunu anımsatan Kurdaş, bunlardan birisinin emeklilik yaşının yükseltilmesi, diğerinin ise emeklilik ile ilgili ödemelerin bütçe içindeki payının azaltılması olduğunu kaydetti. Yunanistan'ın gelirlerinin yüzde 80'inin memurlara ve emeklilere ödenen paralara gittiğini aktaran Kurdaş, bu durumun ülkeyi bir sarmala götürdüğünü dile getirdi. Devletin neden Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) teşvik ettiğinin sorulduğunu vurgulayan Kurdaş, " 'Cevabı aslında Yunanistan krizinde gizli desek acaba çok yanlış olur mu?' diye düşündüm. Yunanistan, sosyal güvenlik sisteminde büyük bir açık veriyor. Büyüyen açık toplam ekonominin bütün dengelerini altüst ediyor" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞAN TÜRKLERİN YÜZDE 33'Ü BEKLENMEDİK DURUMLARA HAZIRLIKLI DEĞİL" Kurdaş, "Tüketicilerin Tasarruf Tutumları" araştırmasında en çok sıkıntı çeken ülkelerin ilk sırasında Polonya ile Türkiye'nin geldiğini, kendi finansal durumunu yüzde 23 ile en sıkıntılı gören, yüzde 46 ile de "kıt kanaat geçiniyorum" diyenlere bakıldığında, bütün tabloda en sıkıntılı durumda olan vatandaş grubunun Türkiye'de göründüğünü söyledi.

Araştırmada borçluluk ile ilgili de bir soru yönelttiklerini belirten Kurdaş, "Borçlarımın miktarı beni tedirgin ediyor" diyen Türklerin yüzde 49 ile 12 ülke arasında birinci sırada olduğunu, ancak toplam borçluluk rakamlarına bakıldığında pek çok gelişmiş ülkede daha yüksek kredi oranlarının olduğunu kaydetti. Kurdaş, araştırmada Türkiye'yi yüzde 48 ile Endonezya, yüzde 37 ile Polonya'nın takip ettiğini dile getirdi. Kurdaş, "Bu aralar bazı fatura ve ödemelerimi de vaktinde yapamıyorum" diyenler arasında Türkiye'nin yüzde 41 ile yine ilk sırada yer aldığını, araştırmada Türkiye'yi yüzde 21 ile İrlanda ve Endonezya'nın izlediğini anlattı. Araştırmaya göre çalışan Türklerin yüzde 33'ünün beklenmedik durumlara hazırlıklı olmadığını aktaran Kurdaş, gelecek 12 ayda ekonominin nasıl seyredeceği konusunda en kötümser olanların ise Türkler ve Fransızlar olduğunu dile getirdi. Kurdaş, ancak Türklerin aile gelirleri ile ilgili o kadar da kötümser olmadığını vurguladı. Araştırmaya göre Türkiye'deki tüketicilerin finansal konulardaki endişelerine bakıldığında; yüzde 46 ile geçim sıkıntısının birinci sırada yer aldığı bilgisini veren Kurdaş, bunu yüzde 42 ile temel yaşam ihtiyaçları fiyatlarının önemli ölçüde artması, yüzde 41 ile borçları ödemeye yetişememek, yüzde 40 ile de emeklilik için yeterli parasının olmamasının takip ettiğinin altını çizdi. Türk tüketicilerinin ailevi endişeleri sıralamasında yüzde 55 ile ciddi bir hastalığa yakalanma ihtimalinin birinci sırada yer aldığını anlatan Kurdaş, bunu yüzde 46 ile kişisel bilgilerin başkalarınca kullanılması, yüzde 46 ile beklenmedik olaylar, yüzde 44 ile sahtekarlık ve siber dolandırıcılık, yüzde 43 ile de iş güvencesinin olmamasının izlediğini kaydetti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:11 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.