Yüz nakli tamam ancak psikolojisine dikkat!

Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Yüz nakli tamam ancak psikolojisine dikkat!

Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Yüz nakli tamam ancak psikolojisine dikkat!

100 Nakil yapılan Uğur Acar aynaya baktı ve ilk sakal tıraşını da oldu. Şimdilik sorun yok, yüzünden gayet memnun gözüküyor ancak uzmanlar uyarıyor. Vücuttaki değişikliğe beynin hemen uyum sağlayamayabiliyor. Dr. Eylem Özten, “Bundan sonraki süreçte psikolojik destek çok önemli” diyor. Türkiye’de hemen herkesin ilgiyle seyrettiği, takip ettiği bir konu var ki o da ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen yüz nakli operasyonu. Antalya’da 19 yaşındaki Uğur Acar’a uzmanlar başarılı bir şekilde bir kişini yüzünü nakletti. Operasyonun ardından ise herkes tek bir şeyi merak etti. Yeni yüzünü gören Acar nasıl bir tepki verecek. O da gerçekleşti. Acar yüz nakli sonrasında tıraşını oldu ve aynayla yüzüne baktı. Acar şimdi yüzünden memnun ancak uzmanlar bir konuda uyarıyor. Öyle ki vücuttaki değişikliğe beyin hemen uyum sağlayamayabiliyor. O nedenle de bundan sonraki süreçte psikolojik destek çok önemli. yuznakliNPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Eylem Özten yüz naklini ve psikolojisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bütün organ nakillerinde olduğu gibi yüz naklinde de kişinin duruma hazır olup olmadığı, bu operasyonun getirdiği birçok psikolojik sorunla baş edip, edemeyeceğinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Eylem Özten, psikolojik hazırlık sürecinin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Özten bu gibi ameliyatlarda psikolojik desteğin hem operasyon öncesi hem de sonrasında olması gerektiğini söylüyor. Herkesin kişiye özel bir kendilik algısı olduğunun altını çizen Özten;

BEYİN VÜCUTTAKİ DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMAYABİLİYOR

“Beynimizde vücudumuzu nasıl algıladığımıza yönelik bunları kodlayan nöronlar vardır. Operasyon ve kazayla vücudumuzda bir yeri aniden değişse bile beynimizde bu hemen algılanmıyor. Örneğin bacağı kesilen kişilerde fantom ağrıları dediğimiz olmayan bacakta algılanan ağrı vardır. Vücudumuzdaki değişikliğe beynimiz hemen uyum sağlayamayabiliyor. Kişinin yeni beden imgesi ile hazırlanmadan hızlı yüzleştirilmesi, beynin nöron sisteminde bozukluklara yol açarak kaygı ve depresyonun ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Kişinin operasyon sonrasında sosyal anlamda desteklenmesi de bu süreci daha sağlıklı atlatmasına neden olur. Bu nedenle hastanın yakınlarını da psikolojik olarak desteklenip psiko eğitim verilmesi önemlidir.” Dedi… Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.