YUNUS TERAPİSİ UYSALLAŞTIRDI

A.A

Ahmet'in, 3 yıldır kendisine vurarak zarar vermesi üzerine ailesi tarafından bağlanan elleri, yunusla terapiden sonra çözüldü.


Ahmet Faruk Ayar'ın babası Cavit Ayar, doğuştan otistik teşhisi konulan çocuğunun ve doğumundan kısa süre sonra başka bir rahatsızlık nedeniyle beyin ameliyatı geçirdiğini söyledi.

Her otizm hastasında olduğu gibi çocuğunda da göz teması kuramaması, adının söylenmesi durumunda yönelmenin olmaması, taklit edememe, sosyal ilgi azlığı, odaklanamama, uykuda düzensizlik, sabit yüz ifadesi gibi sorunlar yaşadıklarını belirten Ayar, özellikle son 3 yıldır Ahmet Faruk'un elleriyle sürekli başına vurarak kendisine zarar verdiğini anlattı.

Çocuğunun başına vurmasının tehlikeli sonuçlar doğuracak boyutlara ulaştığını, göz çevresindeki damarlarının şiştiğini ifade eden Ayar, şöyle konuştu:

“Otistik çocuğun ne tür davranışlar gösterebileceğini biliyoruz, ancak kendisine vurma sorunu oldukça uzun sürdü. Bu davranış bozukluğunu çözmek için hastanelere gittik, uzmanlarla görüştük. Bize otizm hastasının görülen davranışlarından olduğunu, bir süre sonra geçeceğini söylediler. Bekledik ama geçmedi, 3 yıldır sürüyor. Kendisine zarar vermesini önlemek için ellerini bağlamak zorunda kaldık. Bu şekilde de zarar verme devam edince ellerini, pantolonunun kemer köprüsüne bağladık. Bu şekilde kendisine vurmasını önlemeye çalıştık.”

“YUNUS TERAPİSİ İŞE YARADI”

Bu konuda araştırma yaparken yunusla terapinin bazı rahatsızlıklara iyi geldiğini duyduklarını dile getiren Ayar, çocuklarını gönderdikleri rehabilitasyon merkezinin de yönlendirmesiyle Ahmet Faruk'u Bursa'daki bir alışveriş merkezinde bulunan yunus eğlence merkezine götürdüklerini söyledi.

Baba Ayar, “Ada' ve “Doğa” adlı yunuslarla terapi alan çocuğunda “inanılmaz gelişmeler yaşandığını” dile getirerek, şöyle devam etti:

“Öncelikle Ahmet Faruk'un ellerini artık bağlamıyoruz. 3 yıldır devam eden kendisine zarar verme sorunu, terapiden sonra çözüldü. Uykusuzluk sorunu ortadan kalktı, odaklanmayı başaramayan oğlumda bu bozukluk da azaldı. Çağırınca bize bakmıyordu ama şimdi 'Ahmet' diye seslendiğim anda yüzünü bana çeviriyor. Bu da beni çok mutlu ediyor. Arada bir yüksek sesle bağırıyordu şimdi daha sakin. Göz teması kurabiliyor, az da olsa bir noktaya dikkatini toplayabiliyor. Yunusların bu kadar olumlu olacağını hiç düşünmemiştim. Eşim ve ben çocuğumun bu noktaya gelmesinden dolayı çok mutluyum.”

Merkezin sahibi Nurettin Gökalp ise yunusla terapinin birçok hastalığa iyi geldiğinin araştırmalarla kanıtlandığını, yunuslu terapiye ilginin giderek arttığını söyledi.

Gökalp, yunus terapisinin otizm, beyin felci ve travması, nevrotik bozukluklar, down sendromu, gecikmiş konuşma bozuklukları, depresyon, şiddetli psikolojik durumlar, kronik yorgunluk gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde olumlu gelişmeler sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Ayar ailesi, ilk geldiklerinde, çocuklarının özellikle kendisine zarar vermesiyle ilgili büyük sıkıntı yaşıyordu. Yunuslarla yüzmeye başladıktan sonra çocuklarının durumu nispeten düzeldi, anne ve babasının yüzü güldü. Bu gelişmeye vesile olduğumuz için biz de mutluyuz.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.