Yollarda uykuya dikkat! Tatiliniz zehir olmasın

Tatilde yolların kan gölüne dönmemesi için uykusuz ve yorgun yola çıkmanın en büyük yaşamsal risk olduğunu unutmayın.

Trafik canavarı herkesin dilindedir ancak buna rağmen gereken özen gösterilmez ve acı sonlar yaşanır. Yaz aylarında bu acılar ne yazık ki giderek artar ve tatilde yollar kan gölüne döner.

İşte bu trafik canavarına atfedilen kötü sonuçlanan suçlardan birisi de uykusuz ve yorgun olarak yola çıkmaktır. Uykusuz ve yorgun olarak yola çıkmak suçların en ağırlarından biridir çünkü doğrudan sürücünün kendisiyle ilişkili bir durumdur. Bu konuda yaşanan duyarsızlıkların faturası yüksek olmaktadır en ağır sonuçları olan kazalara sebebiyet vermektedir.

İnsana bağlı meydana gelen trafik kazaları tüm kazaların %90 'ını oluşturmaktadır. Ülkemizde yapılan istatistikler, uykusuz araç kullanmanın trafik kazalarına neden olmak bakımından oranı % 70.2 ile ilk sırada yer aldığını gösteriyor. Trafik kazası sebepleri arasında ikinci sırada aşırı hızlı araç kullanma, üçüncü sırada ise alkollü araç kullanmak yer almaktadır. Diğer ülkelerde trafik kaza oranlarında durum daha farklıdır. Aşırı uykululuğun getirdiği kaza yüzdeleri  diğer ülkelerde % 1-16 arasında değişmektedir.

Uzmanlar, "Uykulu ve yorgun araç kullanma ile ortaya çıkan kazaların tüm dünyada genel özelliklerinin ağır kazalar olduğunu" belirtiyor ve bu kazaların "gece geç saatlerde meydana geldiğini" belirtiyor. Uzmanlar,  Gece uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle yaşanan kazalara genelde tek aracın karışmasına ve sürücünün araçta yalnız olmasına rastladıklarına" dikkat çekti..

Peki bu tür kazalar daha çok kimleri tehdit eder?

Uzmanlara göre "Özellikle uzun yol ve ağır vasıta sürücüleri tehlike altında". Bununla beraber "Sıklıkla gece yolculuğu yapmak zorunda olanlar, uyku bozukluğu yaşayanlar, vardiyalı çalışanlar, uyku verici veya dikkat dağınıklığına neden olan ilaç ya da alkol kullananların da risk altında olan kişiler olduğuna" önemle dikkat çekiyor.
 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Eylül 2016Yayınlanma Tarihi:18 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.