YOKLUĞUNA DAYANAMADILAR

ANKA

Öğrenciler, Google, Facebook ve benzeri sitelere girmeden, adeta internet orucu tutmaya çalıştı.

 


Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, "İletişimde Yeni Teknolojiler" dersi kapsamında Google, Facebook ve benzeri sitelere girmeden, adeta internet orucu tutmaya çalıştı.

Öğrenciler, bir hafta boyunca yaşadıkları bu deneyimleri, oluşturdukları günlüklerle paylaştı. Çıkan sonuçlara göre, öğrencilerin büyük bir bölümü bir haftalık internetsiz deneyimin ilk günlerinde interneti kullanarak oruçlarını bozmak zorunda kaldı.

New York merkezli global iş portal Turkavenue.com’ın haberine göre, akıllı telefonların ve sonrasında tablet bilgisayarların hızla insan hayatına girmesiyle birlikte artık kullanıcılar için internette bağlanmak yer, mekan ve zaman engellerini tamamıyla ortadan kaldırdı.

İnternete ulaşmanın bu kadar kolay olmasıyla birlikte, kullanıcıların interneti kullanma süreleri de o miktarda arttı. Google, Yahoo gibi arama motorları ile her türlü bilgiye her an ulaşabilirken, Facebook, Linkedin gibi sosyal ağ sitelerini her yerden takip edebilir hale geldi.

BİR HAFTALIK INTERNET ORUCU ÖĞRENCİLERİ ZORLADI

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri geçen hafta internete olan bağımlılıklarını test etmek için bir haftalarını interneti kullanmadan geçirdi. "İnternetsiz bir hafta" deneyini haftalar öncesinden öğrenen öğrenciler, gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra, geçen Pazartesi dünyaya açılan kapılarına kilit vurarak, internet orucu tutmaya başladı.

Bu deneyi Türkiye'de ilk kez uygulayan İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Ertan Turhan, bir hafta boyunca ders araştırmaları, bürokratik işlemler ve acil durumlar haricinde öğrencilerin internet kullanmadan bir hafta geçireceklerini söyledi. Ancak İletişim Fakültesi öğrencileri, deneye başladıkları ilk saatlerden itibaren, özellikle sosyal ağ sitelerinden Facebook ve günlük sitelerinden Twitter’a giremedikleri için sosyal çevreden ve haberlerden uzaklaştıklarını itiraf etti.

İnternetin adeta bir virüs gibi tüm benliklerini sardığını, "merak etme" ve "insanları gözetleme" gibi duygulardan mahrum kalmanın bir hayli zor olduğunu söyleyen genç iletişimciler, ders için bile olsa “internetsiz bir hafta” deneyinin bir hayli zor olduğunu söyledi.

“INTERNET KULLANIM SÜREMİZ UYANIK KALDIĞIMIZ SÜRE KADAR MI OLACAK?”

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Ertan Turhan, "İletişimde yeni teknolojiler" dersi öğrencileri ile yaptıkları deneyin amacının, kişilerin internete olan bağımlılıklarının boyutunu ondan mahrum kalarak test etmeleri olduğunu söyledi. Ertan Turhan, “1990’lı yılların ortalarında tanıştığımız internet, uzun yıllar ulaşması ve kullanması bir hayli zor bir teknoloji olarak hayatımıza yavaş yavaş girdi.

Önceleri Web 1.0 çağını büyük zorluklarla atlattık. Bu dönemde kişisel bilgisayar olarak adlandırdığımız PC’ler hayatımızın evdeki ya da iş yerindeki kısmını oluşturuyordu.

2000’li yıllarda ise web 2.0 çağıyla birlikte hem internete erişim hızımız arttı, hem de artık internet mecraları içinde bizler de bir sosyal kişilik olarak yer aldık. Bu kişiliklerimiz internette Sosyal Ağ ve Sosyal Medya alanları olarak karşımıza çıktı.

Belki fark etmiyoruz ama mobil teknolojilerin ve özellikle 3G’nin hayatımıza girmesiyle birlikte artık internette geçirdiğimiz zaman neredeyse uyanık olduğumuz zaman kadar geniş yer tutmaya başladı. Tabi ki bunun bir bağımlılık yaratması kaçınılmaz. Biz iletişimci öğrencilerimiz ile birlikte bu bağımlılığın sınırlarını kendimizde test etmeye çalıştık. Deneyin sonuçları bir hayli çarpıcı çıktı” diye konuştu.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.