YETENEKLERİNİ KEŞFEDİN

Hürriyet

Çocuğunuzun bu yeteneklerini fark ederek, daha sosyal, çok yönlü yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz. 

Çocuklar, kendilerine has kişilik özellikleri ile doğarlar ve doğdukları andan itibaren de birbirinden farklı huy ve karakter özellikleri sergileyerek büyürler. Her çocuk, kaş, göz, boy gibi fiziksel özellikleriyle nasıl diğerlerinden farklıysa, sahip olduğu yetenek ve yatkınlıklarıyla da başka çocuklardan farklıdır. Psikolog Serap Duygulu: “Çocuğunuzun hem doğuştan gelen hem de sonradan kazandığı becerilerinin farkında olabilmeniz önemlidir. İlgili ve dikkatli bir ebeveynseniz, çocuğunuzun bu yeteneklerini fark ederek, zamanında ve doğru yönlendirmelerde bulunabilir, çocuğunuzun daha sosyal, çok yönlü yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

GERÇEKTEN YETENEKLİ Mİ?

Aile olarak, çocuğunuzun yetenekli olup olmadığı konusunda çok net yargılara sahip olamayabilirsiniz. Bu konuda söylenecek çok önemli bir şey vardır, o da; her çocuğun, en az bir alanda yetenekli olduğudur. Bütün mesele, hangi konuya ilgisi ve eğilimi olduğunu doğru olarak saptayabilmektir. Eğer yeterli şartları oluşturmaz ve çocuğunuzun hangi alanda yetenekli olduğunu bilmezseniz, bu yetenekle beraber, varsa çocuğunuzun konuya olan ilgisi de kaybolup gidecektir. Dolayısıyla size düşen görev, çocuğunuzun yetenek ve becerilerini işler hale getirmek, yani gün ışığına çıkarmaktır.

YETENEKLERİNİ GELİŞTİRİN

Televizyonlarda çok kullanılan bir deyim vardır: “70 milyon insan.” İşte bu deyimle, 70 milyon insanın içinden sadece “bir” Fazıl Say çıkmış olması, bir Cem Karaca, bir Süreyya Ayhan, bir Cem Yılmaz çıkması, aslında toplum için büyük eksikliktir. Kendi alanında çok iyi olabilecek pek çok yetenekli insan, daha keşfedilemeden kaybolup gidiyor. Belki aramızda çok iyi tenis oynayabilecek insanlar varken, bir kere bile raket tutmadığımız için, tenis sporuyla tanışamadan ve bu yeteneğimizi fark edemeden yok olup gidiyoruz. Bu açıdan bakınca, aslında her evde minik yetenekler olduğunu da bilmek gerekiyor. Bilmek, tek başına bir anlam ifade etmiyor tabii. Bu yetenekleri nasıl geliştireceğimiz de önem kazanıyor.

ÇOCUĞUNUZUN İLGİ ALANLARINI YETERİNCE DESTEKLEMİYOR

Maalesef, okulların pek çoğu, çocukların yeteneklerini ortaya çıkarma konusunda yeterli donanıma sahip değiller. Halbuki okul, çocuğunuzun sosyal ve psikolojik olarak desteklenmesini beklediğiniz eğitim yuvasıdır, ancak bazı sosyal faaliyet kolları olsa da gerçek anlamda etkin bir işleve sahip olduklarını söylemek çok da mümkün değil. Bu konuda pek çok yetenek, ya tesadüfen keşfediliyor ya da tesadüfen yeteneği olduğu konudan uzaklaştırılıyor. Dolayısıyla çocuğunuzun ilgisini ve eğilimi olduğu alanları keşfetmek için bütün iş size düşüyor. Çocuklar her zaman çok dışa dönük davranışlar sergilemedikleri için, yetenekli olduğu konuları anlamak her zaman çok kolay olmayabilir ama evde kendini ortaya koyabilen bir çocuk varsa ve ilgi duyduğu konular belirliyse bu, asla ihmal edilmemelidir.

HANGİ SANAT DALI, HANGİ YETENEK?

Zeka ve yetenek üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan bilim adamı Robert Sternberg: "Akademik zekalar kolay bulunur, ancak yaratıcılık çok nadir ve eşsizdir." diyor. Yaratıcılık, yetenekle doğru orantılıdır. Gerçekten de insan, yeteneği olduğu konuda muhteşem eserler yaratır, muhteşem sonuçlara ulaşır.

Çocuğunuz belki okulda çok başarılı olmayabilir, sporla da arası iyi olmayabilir, hatta öğrenme anlamında sorunlar yaşıyor olabilir, ancak belki de müzik, çocuğunuzun ilgilendiği bir alandır ya da el becerileri, en iyi yapabileceği faaliyetler arasındadır. Denemeden ve çocuğunuza bu şansı sunmadan bilemezsiniz. Her çocuk, bir ya da birkaç alanda, yetenek olarak değerlendirilecek kadar yüksek potansiyelle doğar. Bu alanların neler olduğunu, ancak iyi bir gözlemle fark edebilirsiniz. Sadece siz öyle istiyorsunuz diye, çocuğunuzun müziğe ilgisinin olacağını düşünmeniz ya da onu zorla bir spor çalışmasına göndermeniz, çok akıllıca olmaz. Aksine çocuğunuz, istediği ve ilgi duyduğu konulara karşı da soğuk davranabilir. Sırf bu nedenle, gerçekten ilgi duyduğu alanları keşfetme şansını kaybetmesine neden olabilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.