Yerli yalan makinesi: Süleyman
Bizi kendine esir eden yabancı dizilerde görüp dururuz. Seni bir makineye bağlar, yalan söyleyip söylemediğini şıp diye anlarlar.

Bizi kendine esir eden yabancı dizilerde görüp dururuz. Seni bir makineye bağlar, yalan söyleyip söylemediğini şıp diye anlarlar.
Yeni MİT yasamız sayesinde Türkiye’de de bu sahneler yaşanacak. Gelin görün ki Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre o makineler bize yaramaz. Bize kendi yalan makinemiz lazım.
YERLİ YALAN MAKİNESİ: SÜLEYMAN Türklere özgü yalan makinesi fikri nasıl çıktı? Biliyorsunuz yeni MİT yasasında yalan makinesi kullanılması üzerine düzenleme çıktı. Biz bu makineleri ithal ediyorduk. Artık ithal etmeyelim deyip bir çalışma grubu oluşturduk.
Nerelerde kullanılacak? 
NASIL ÇALIŞIR?
NEVZAT TARHAN
Bir yalan makinesi nasıl çalışır? Yalan makinesi vücuttaki altı veriyi işliyor. Beynin ürettiği sinyaller, cilt ısısı, cilt ıslaklığı, kas gerginliği, kalp atım sayısı ve solunum sıklığındaki değişiklikler. Verileri bir uzman toplar ve yorum yapar. Tıpkı radyolojideki gibidir. Nasıl ki röntgen filmine bakarak karar verilmez ve bir uzmanın yorumuna ihtiyaç duyularsa, burada da aynı şey geçerli. Hata payı ne kadar? Yüzde 10 civarında. Eğer kişi yalanı inanarak söylüyorsa, alet yakalayamıyor. O yüzden genellikle usta yalancılar kendi yalanlarına başkalarını inandırırlar ve tetikçi olarak onu kullanırlar. O kişi de yalanı çok kolaylıkla söyler. Zaten yalanın anlamı, kişinin inanmadığı şeyi söylemesidir. Filmlerde gördüğümüz gibi yalan makinesine karşı eğitimli olmak gerçekten mümkün mü? Eğitilmiş olanlar yalanın yalan olduğunu biliyorlar ama sinir sistemlerini kontrol etme becerisi kazanıyorlar. Yalan söylediği halde heyecan hissetmemeyi öğreniyorlar. Yalan söylediğinde beyinde beta dalgası artar, ancak eğitimli kişiler alfa dalgası salgılamaya devam ediyor. , HÜRRİYET / ZEYNEP MİRAÇ
Bu yazı 5023 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 09 Ocak 2015 Cuma, 12:00
Güncelleme Tarihi : 06 Ocak 2015 Salı, 15:43