Yerçekimi olmasa ne olurdu?

Yerçekimi bir günlüğüne ortadan kalksaydı başımıza neler gelirdi?

Yerçekimi dalgası son günlerde herkesin dilinde. Hepimiz yerçekimi kuvvetini hissediyoruz. Yukarı sıçradığımızda yere düşmemizin nedeni bu kuvvettir. Peki yerçekimi kuvveti olmasaydı ne olurdu? Fizik kuralları bize bunun mümkün olmadığını söylüyor. Ama insanlar bu fikri araştırmaktan geri durmuyor.

YERÇEKİMSİZLİĞİN VÜCUDA ETKİLERİ

Birçok uzmanın ortak aklına dayanarak, yerçekiminin birden ortadan kalkması halinde başımıza gelecekleri tahmin edebiliriz.

NASA’da astronotu fizikçi Jay Buckey, yerçekimsizliğin insan vücudunu nasıl etkileyeceğini animasyonla anlatmıştı. Buckey, dünyadaki yerçekimine uyum sağlayan vücudumuzun, uzay istasyonu gibi farklı bir ortamda değişikliğe uğrayacağını belirtiyor.
Yerçekimi dalgaları: 6 soruda evrenle ilişkimizi değiştirecek keşif

Bu ortamlarda astronotların kemik yoğunluğu ve kas gücünün kayba uğradığı ve denge duyularının değiştiği tespit edildi. Ayrıca bilinmeyen nedenlerden dolayı yerçekimsiz ortamda kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu, bir tür “uzay kansızlığı” oluştuğu gözleniyor.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığı, yaraların daha uzun sürede iyileştiği belirtiliyor. Yerçekiminin farklı olduğu ortamda uyku düzeninin de bozulduğu görülüyor. Bunlar uzaya yapılan kısa diyebileceğimiz yolculuklar sırasında gözlenen değişiklikler.

YERÇEKİMSİZ BÜYÜMEK

Peki yerçekimi olmayan bir ortamda doğup büyüdüğümüzü varsayarsak ne olur? Kaslar, kemikler, denge sistemi, kalp ve kan dolaşımı gibi yerçekimine bağlı gelişen sistemler ne hale gelir?

Böyle bir ortamda insan vücudunun farklı gelişme göstereceğini söylemek yanlış olmaz. Buckey buna, bir kedi üzerinde yapılan deneyden örnek veriyor. Kedinin bir gözü doğumdan itibaren bantla sürekli kapatılıyor.

Bunun sonucunda kedinin o gözü kör olmuştu. Çünkü kedinin o gözünde, hiçbir görsel bilgi ulaşmadığı için beyindeki görme merkezine bağlayan bağlantılar gelişmemişti. Vücudun diğer bölümlerinin de benzer bir tepki vereceği tahmin ediliyor. Kalp, kaslar ve kemiklerin karşı koyacağı bir yerçekimi olmaması halinde organlarımız büyük ihtimalle farklı gelişirdi.

Fakat yerçekimsiz ortamların, insan gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkilerinden daha acil kaygı nedenleri de vardır.

UZAYA FIRLAMAK

İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesi’nden gökbilimci Karen Masters, yerçekimsiz ortamın dünya üzerindeki fiziksel etkilerini ise şöyle sıralıyor: Dünya, tıpkı bir ipe bağlı olarak başınızın üzerinde çevirdiğiniz bir cisim gibi hızla dönmektedir. Yerçekimini ortadan kaldırmak, ipi bırakmakla aynı şeydir. Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:16 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.