YENİ KARDEŞLE TANIŞMA ZAMANI

Anneyizbiz
 
Hamilelik süreci boyunca aileye yeni bir bebek katılacağı düşüncesine alıştırılan çocuk için ilk tanışma anı çok önemlidir.


Uzmanlar anlatıyor:

Kardeşim nasıl biri? Kime benziyor? Nasıl sesler çıkartacak? Benim hayatımda ne gibi değişiklikler yaratacak? Annem benimle daha az mı ilgilenecek? Annemle babam onu benden daha fazla mı sevecek? gibi sorular ilk çocuğun kafasını kurcalalar ve huzursuz olmasına neden olabilir.

İşte bu nedenle ilk çocuğun yeni kardeşiyle tanışma anı çok önemlidir.

HASTANEDEKİ İLK ZİYARET

İlk çocuğun; annem, babam gitti, yeni bebek için gittiler, ben evde yalnız kaldım! gibi düşüncelere kapılmaması gerekir.

Terk edildim! Bana kardeş getirmeye gitmişler, istemem! Şimdi onunla baş başalar, beni unuttunuz bile! gibi sözlerle kendilerini ifade etmeseler bile, çok ciddi bir durum olmadıkça onu arkada bırakmak, kardeş kıskançlığı ligine 1-0 mağlup başlamanıza sebebiyet verebilir.

BIRAKIN ODAYI KEŞFETSİN

Doğumdan sonra ilk çocuk odaya girdiğinde odada bebeğin olmaması için hemşire ile önceden konuşabilirsiniz. Beş dakikalığına bebeğiniz odadan çıktığında; ilk göz ağrınız odaya girsin ve odayı keşfetsin.

Sorular sorsun, ebeveynler ya da odadaki diğer akrabalar yanıtlasın. Önemli olan annesini odada yanlız görmesi. Odayı keşfettikten sonra, tercihen baba ile birlikte beraber kardeş almaya gidebilirler.

İLK BAKIŞ, İLK DOKUNUŞ

Hamileyken bebeğin nasıl besleneceğine dair verdiğiniz bilgilerin ışığında, “Kardeşim doğdu. Onun da karnı acıkmıştır, hadi gel onu annenle tanıştıralım mı?” benzeri bir hazırlık ile bebek odasından kardeşini annesine götürmeye yardımcı olabilir.

Bebeği ilk gördüğü anda, biraz sessizce bu anın keyfini çıkarttıktan sonra duygularını paylaşması için ona çeşitli sorular sorabilir, isterse nazikçe eline dokunabileceğini söyleyebilirsiniz.

Bebeği getirirken, size ya da hemşireye hastanedeki bebek yatağını itmenize yardımcı bile olabilir. Bir ucundan sizin, bir ucundan onun itiyor olması onu bir adım daha yeni kardeşine yaklaştıracaktır.

VE İŞTE ODAYA GELDİNİZ

Artık bebeğin anneye teslim edilmesi ve bu sırada anne ile bebeğin arasındaki sevginin gözlemlenmesi kısmı…

“Sen de öteki yanımda oturmak ister misin?” cümlesi “Seni unutmadım, hadi sen de katıl, sen dışlanmadın, hala benim için çok önemlisin" mesajını ileten sihirli bir cümledir.

İletişim işte böyle güçlü bir kaynaktır…

Kardeşler arası bağ ilk bakışla, ilk dokunuşla, ilk etkileşimle, ilk iletişimle başlar ve güçlenerek devam eder ama hangi yönde güçleneceği sizin tutumunuza bağlıdır.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.