Deprem Travma Psikolojisi

Yeni bağımlılık alanı: Alışveriş

eşilay’dan ilginç öneri: "Vitrinlere dükkân kapalıyken bakın"

Yeni bağımlılık alanı: Alışveriş

Yeşilay’dan ilginç öneri: "Vitrinlere dükkân kapalıyken bakın"

alisverisSon dönemde şehirlerde hızla artan alışveriş merkezleri yeni bir bağımlılık alanını ortaya çıkardı. Türkiye’de alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerle mücadele eden Yeşilay, alışveriş bağımlılığını da gündemine aldı. Yeni bağımlılık alanı ile ilgili önemli bilgiler veren Yeşilay, bağımlıları şöyle anlattı: “Alışveriş bağımlıları dışarı çıkarlar ve sadece alırlar. Geçici bir süre için modları yükselir alma işlemi gerçekleşene kadar acele eder, panik olurlar. Satın alırken de tıpkı bir uyuşturucu ya da alkol bağımlısı gibi kafayı bulurlar, çünkü beyin her bağımlılıkta aynı maddeyi salgılar.” Yeşilay’dan Psikoterapist Tuğçe Peker Dercan’ın “alışveriş bağımlılığı” ile ilgili hazırladığı yazıda önemli bilgilere yer verildi. Literatürde alışveriş bağımlılığına “Oniomania” adı verildiği belirtilirken, “Alışveriş bağımlılığı en az diğer bağımlılıklar kadar riskli ve acı vericidir. Finansal çöküşe, enkaz haline gelmiş ailelere, yürümeyen ilişkilere, iş ve itibar kaybına sebep olabilir” denildi.

3 EVRESİ VAR

Alışveriş bağımlılığının evrelere ayrıldığı yazıda şu ifadelere yer verildi: “Erken evrelerde kişi bu tarz bir problemi olduğunu fark etmez. Orta evrelerde alışveriş yapmak için bahaneler bulmanın yanı sıra kişi kendini bu durumu kontrol edebileceğine inandırır. En son aşamada davranışı tamamen kötüyü kullanarak, ‘bu yaşamla başa çıkabilmek için tek yolum’, ‘bunu hak ediyorum’ gibi kendini kandırma yöntemleriyle durumun ciddiyetini inkâr eder. Bağımlılar dışarı birkaç eşya alma niyetiyle çıkar, fakat torbalarla geri dönerler. Bazı durumlarda alışveriş bağımlılarının bilinci geride kalabilir ve ‘black out’ (gözünün kararması) yaşayabilirler.” HABERTÜRK
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Seçim döneminde medya kullanımını kısıtlamak ruh sağlığı için önemli.
  • Nevrotik bozukluk güvensizlik, kaygı, huzursuzluk, nefret, odaklanamamak, plansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan bir duygu durum bozukluğudur.
  • Sorumluluk duygusu, insanın hayata adapte olmasını sağlayan bir duygu. Öyle ki henüz bir yaşından itibaren eğitimle çocuğa kazandırılması gereken bir
  • Sağduyu, huzur ve güvenliğin korunmasında önemli!
  • Bireysel kimliğin yitirilmesine yol açan zihinsel ve fiziksel bir sorun: Tükenmişlik Sendromu.
  • Belirsizliği çözmeye çalışmak öfke ve tahammülsüzlüğü arttırır. Belirsizliklerle yaşamayı öğrenelim ve onları kucaklayalım.
  • Randevu Al