YENİ ANNENİN YALNIZLIK KORKUSU

Anneyiz.biz

“Anne olmak nasıl bir duygu?” sorusunun cevabını bir anne nasıl verir dersiniz? “Harika”, “Çok güzel”, “Süper”, “Dünyanın en güzel duygusu…” olarak cevabınızı alabilirsiniz. Anne adayı bebeğinin olacağını öğrendiği ilk andan itibaren bu farklı duyguları hissetmeye başlar.

Ay ay bebeğinin gelişimini heyecanla takip eder ve endişelerle karışan duyguları bebeğini ilk kucağına alacağı ana kadar yoğun bir biçimde hisseder.

Psk. Eda Gökduman: “Güzel duyguların içerisinde endişeler ve zorluklar da tek tek başlamış olur. Uykusuz geçen geceler, ateşler, hastalıklar… Şimdi yazımı okurken çocuklarını büyütmüş anneler de “Offf! Çok zor günlerdi.” diyecekler belkide diyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

YAKIN ÇEVRE DESTEĞİ

Anne; bebeğini büyütürken yakın çevrenin desteği çok önemlidir. Anlaşıldığını ve değer gördüğünü hisseden bir anne psikolojik ve fiziksel olarak daha rahat olacak, böylece enerjisini bebeğinin sağlıklı gelişimi için daha fazla kullanacaktır. Bu destek şansına sahip olamayan annelerin daha yorgun günler yaşayacağı beklenen bir sonuçtur.

EŞ DESTEĞİ

Yakınları yanında olmayan anneye en büyük destek babadır. Eşine yeterli ilgi gösteren ve ona yardım eden bir babanın varlığı ne kadar bir şans olarak görülse de bebek fiziksel ve duygusal gereksinimleri açısından anneye ihtiyaç duyduğu için en büyük görev yine anneye düşmektedir.

KURSLAR VE KİTAPLAR

Bebeğin doğumu ile birlikte annenin yaşadığı; uykusuzluk, bedensel ve duygusal değişimler, bebeğine yetememe duyguları, emzirebilme endişeleri, anneyi daha da gerginleştirebilmektedir. Bu duyguların doğum sonrasında daha az yaşanması için anne adayının hamileliği süresince bebek gelişimi ve bebek psikolojisi konularında önceden bilgi sahibi olması, ilgili güvenilir kaynakları incelemesi, hamileliğini takip eden doktoru ile iletişim halinde olması çok önemlidir. Kendine güvenen bir anne; yaşayacağı her türlü zorluk karşısında gerekli sakinliği ve çabayı rahatlıkla gösterecektir.

Hamileliği devam ederken annelik–babalık kurslarına katılan annelerin, kendine güveninin, bebek doğduktan sonra daha fazla olduğunu gözlemlemekteyiz. Bebeğini nasıl yıkaması, beslemesi, uyutması gerektiğini bildiği için, içi daha rahattır. Bu bilinçlilik annenin kendisini mutlu hissetmesini sağlayarak lohusalık döneminin daha rahat geçmesine de zemin hazırlar.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mart 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.