Yemeği 30 dakika ile sınırlandırın!

Çocukluk çağındaki beslenme problemlerinin önüne nasıl geçilir?

Çocukluk çağındaki beslenme problemlerinin önüne nasıl geçilir?

cocukyemeÇocukluk çağında yaşanılan beslenme problemleri nasıl tedavi edilir? Yeme sorununun tedavisi var mı? İşte, ailelerin bilmesi gerekenler… Çocukluk döneminde büyümeyi etkileyen en önemli faktörler beslenme, genetik alt yapı ve hormonlardır. Özellikle ilk 2 yılda büyümeyi en çok etkileyen faktör beslenmedir.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA BESLENME SORUNLARI NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR?

Çocukluk çağında bu sorun %25-35 sıklıkta görülmekte, %1-2’sinde de çok ciddi düzeyde olmaktadır. Yani her 3-4 anneden birisi çocuğunun iştahsız veya yeme problemi olduğundan şikayet eder. Yeme davranışının ortaya çıkmasında genetik faktörler, hormonlar, anne-bebek ilişkisi ve annenin besleme tutumunun rolü vardır. Bazı çocuklar doğuştan itibaren seçicidir, bazıları da başta iştahlı yerken sonradan annenin veya bakan kişinin yanlış besleme modeli nedeniyle sorunlu hale gelir.

YEME SORUNUNUN TEDAVİSİ VAR MI?

Yeme sorununun tedavisi tabii ki mümkün. Öncelikle hastalardan çok ayrıntılı bir öykü almak gerekir. Yani annenin doğum öncesi dahil beslenmesi, bebeğin emme süreci dahil tüm beslenmesi, ek gıdalara geçiş, neleri sevip neleri sevmediği, ne miktarda tükettiği vb. durumlar sorgulanmalıdır. Ayrıntılı fiziki muayenesi çıkarılıp büyüme eğrisi çizilmelidir. Büyümede duraklama veya gerileme olup olmadığına bakılmalıdır. Gerekli tetkikler istenir. Tüm bunların sonuçlarına ve çocuğun yeme bozukluğuna göre aileyle beraber bir tedavi planı oluşturulur. Bu plana çocuğun beslenme eylemine katkısı olan herkesin (anne, baba, anneanne, babaanne, bakıcı vs.) katılması ve uyması gerekir. Belirli aralıklarla görüşülüp bir sonraki adım planlanır. Bazı durumlarda ek besin desteği, vitamin takviyesi veya ilaç kullanmak gerekir. Sonuç olarak her hasta grubu için muhakkak çözüm var.

AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER •Yemek zamanında dikkat dağıtıcı şeylerden ( TV, bilgisayar, telefon vs.) kaçınmak •İştahını artıracak şekilde beslemek (3-4 saat arayla, acıkmasını sağlayacak şekilde) • Yemek süresini 20-30 dakika ile sınırlandırmak • Yaşa uygun gıda vermek • Yaşına uygun dağınıklığı, kirliliği tolere etmek • Baştan itibaren kendi kendine yemesini teşvik etmek • Yemek zamanlarında doğal tutum takınmak, baskı yapmamak, hassas-sorumlu besleme modelini kullanmak • Sistematik bir şeklide yeni gıdalar sunmak

Yukarıdaki ilkeler olmazsa olmazlar! Bütün anneler ek gıdalara başladıkları andan itibaren bu kurallara uymalı ama bebekte bir sorun fark edildiği anda da doktora başvurulmalıdır. Annelerin, bebeklerinin iştahıyla ve beslenmeleriyle ilgili endişelerinin her zaman önemsenerek uygun yönlendirme ve tedavinin yapılması gerekir. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Mart 2015Yayınlanma Tarihi:21 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.