Yaşlılara manevi rehber olun

Brüksel Avrupa Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Mustafa Dönmez, yaşlıların huzur içinde yaşamaları, korku ve bunalımlarından kurtulmaları için Türkiye'de "manevi rehberlik" verilmesi gerektiğini belirtti.

Brüksel Avrupa Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Mustafa Dönmez, yaşlıların huzur içinde yaşamaları, korku ve bunalımlarından kurtulmaları için Türkiye'de "manevi rehberlik" verilmesi gerektiğini belirtti. Dönmez, yaşlılara yönelik manevi rehberliğin önemine dikkati çekti.

yaslilikmanevirehberlikYaşlı ve hastalara yardım etmek ve onları uhrevi aleme hazırlamak için manevi rehberliğin gerekliliğini belirten Dönmez, "İnsanların hayatlarını huzur ve güven içinde yaşamaları, korkularından ve bunalımlarından kurtulmaları için ruhi destek önemli. O insanlar yalnız olmadıklarını, yaşlılığın hayatın bir parçası olduğunu anlıyor bu hizmetle" dedi. Dönmez, yaşlılık oranının giderek yükseldiğini, manevi rehberlerin daha da önem kazandığını ifade ederek, bu tür hizmetlerin uzun zamandır Belçika'da yürütüldüğünü bildirdi. Belçika'da 300 bini Türk olmak üzere 1 milyon Müslüman bulunduğuna değinen Dönmez, hayatının ikinci, üçüncü baharını yaşayan Müslümanlara bakımevlerinin yanı sıra hastane ve hapishanelerde hizmet verdiklerini anlattı.

"MODELİN TÜRKİYE'YE AKTARILMASI YARARLI OLUR" Dönmez, bu kapsamda düzenlenen programlarla yaşlıların ihtiyaçlarının konuşulduğunu, sorularının cevaplandığını, kültürel geziler gibi çeşitli aktiviteler yapıldığını belirterek, bu modelin Türkiye'ye aktarılmasının yararlı olacağını söyledi.

Türkiye'de de diyanet görevlilerinin hastane ve hapishane ziyaretleri gerçekleştirdiğine işaret eden Dönmez, şunları kaydetti: "Bunun sadece dini değil, psikolojik, sosyal bilimler boyutu da var. Bu işi yapacak insanın hem onların uhrevi ihtiyaçlarını görebilmesi için dini bilimlere vakıf olması hem de ona yakınlaşabilmesi, onu teselli edebilmesi için sosyal bilimlerle ilgili formasyon görmesi gerekiyor. Böylelikle iki yönlü yetişen manevi rehber daha faydalı olabiliyor. Bu hizmet eğer ilahiyat fakültelerinde birim olarak açılırsa bir taraftan ilahiyat hocaları ders verirken bir taraftan da sosyal bilimciler ve akademisyenler manevi rehber alanında çalışan personele formasyon verecekler ki tam teşekküllü bir manevi danışman olabilsin." DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:17 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.