YAŞ KRİZİ BİR EFSANE Mİ?

Sabah

965'te ünlü Kanadalı psikanalist Elliott Jaques'ın ilk kez ortaya attığı 'orta yaş krizi'nin erkekler için varlığı tartışılmaya başlandı.

 


ABD ve İsviçre'de iki ünlü psikolog aslında erkeklerin 'andropozu' hiç yaşamadıklarını savunuyor. Türk uzmanlar ise ikiye bölündü

46 yıldır varlığı kabul edilen orta yaş krizi şimdi yalanlanıyor. 40 yaşında başladığı düşünülen andropozun aslında hiç yaşanmadığı yönünde yeni araştırmalar yapıldı. 1965'te Elliott Jaques orta yaş krizi tabirini kullandı. Ancak 46 yıl sonra Massachusetts'te Brandeis Üniversitesi'nde uzman psikolog Margie Lachman orta yaş krizinin aslında yaygın bir yanlış inanış olduğunu belirtiyor.

Yine Zürih Üniversitesi'nde yaşam dönemleri konusunda uzmanlaşmış Alexandra Freund da hayatta bir krize yol açacak belli bir zaman dilimi olmadığını, ancak hayat olaylarının daha problemli ve sorunlu süreçleri olabileceğini söylüyor. Bu olayla hayatın herhangi bir evresinde, örneğin bir arkadaşın veya yakının kaybı ya da bir hastalık durumunda oluşabiliyor. Uzmanların orta yaş döneminde negatif olaylarda artış bulmadığını da ekliyor. Biz de orta yaş krizinin gerçekte olup olmadığını uzmanlara sorduk. İşte onların görüşleri:

YOK DİYENLER...


Prof. Dr. Hamdi Özkara (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı)
Bu dönem andropoz diye tanımlanmış ama tıpta böyle bir dönem yok. Menopozdan esinlenilerek bu ad verilmiş. Erkeklerde ileriki yaşlarda hormonal düzeyde bir azalma oluyor. Ama 40 yaşından sonra her erkeğin cinsel ya da ruhsal yaşamında bir sorun olacak diyemeyiz. Psikolojik sorunları olan stresli bir yaşamı olan erkekler daha çok etkilenir, bunalıma girebilir ama bir genelleme söz konusu olamaz.

Prof. Dr. Tayfun Gürpınar (Medicana Çamlıca Üroloji Uzmanı)
40 yaş döneminde bunalıma girilecek diye bir durum yok. Ben de diğer yabancı uzmanların görüşlerine katılıyorum.

VAR DİYENLER...

Prof. Dr. Halim Hattat (Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı)
Andropoz, yaşla birlikte doğal olarak azalan testosteronun yol açtığı klinik bir tablodur. Genelde 40'lı yaşlardan itibaren oluşsa da günümüzde sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı stres, kilo fazlalığı gibi hayat tarzı alışkanlıklarından dolayı daha erken yaşlarda da görülebiliyor. Özellikle iş yükü fazla erkeklerde genç yaşlarda testosteron eksikliği görülebilir. Cinsel istek azlığı, sertleşme problemi, kıllanmada azalma, vücut yağlarında artış, kas ve kemik kütlesinde azalma gibi klinik şikâyetlerle, yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, huzursuzluk gibi daha subjektif belirtilerin bir araya geldiği bir sağlık sorunudur.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Psikiyatrist)

Bilimsel olarak kanıtlanamadı. Biyolojik olarak cinsiyet hormonlarının azaldığı dönemde cinsellik olarak kontrolsüz bir dönem ortaya çıkabiliyor. Kadınlarda menopoz dönemi depresyonları kanıtlandı. Ama erkeklerde kanıtlanamadı. Erkekler de ileri yaşa geçişte depresyon yaşıyorlar, bu psiko-sosyal bir krizdir.

KARARSIZ

Dr. Cem Keçe (CİSED - Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı)
Orta yaş bunalımı yaşanırsa "evet, gerçek" diyeceğiz, yaşanmazsa "hayır, yalan" diyeceğiz. Çünkü insanlar birbirinden farklıdır ve orta yaşlara ulaşmaya da farklı tepkiler verebilirler.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.