YAPAY RAHİM DÜŞÜNDÜRÜYOR

Hürriyet

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin büyük umutlarla başladığı tedaviler bazen başarısız sonuçlar doğurabiliyor.

 


Tıp da her geçen gün yeni yöntemlerle karşımıza çıkıyor. Bu yöntemlerden en sonuncusu da yapay rahim yöntemi! Peki, bu yöntem sanıldığı kadar bir mucize doğuruyor mu? Jin. Op. Dr. Turgay Karakaya, yapay rahim hakkında tüm bilinmeyenleri anlatıyor.

Bazı durumlarda tüp bebek uygulamaları başarısız olabiliyor. Bu durumun nedenleri araştırıldığında önemli bir grupta endometrial yetersizlik ve endometrial problemler tespit edilmiştir. Bu grup hastalar genellikle 40 yaş üzeri veya FSH değerleri yüksek olanlardır.

YAPAY RAHİM YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR?

Yapay rahim içi uygulaması, tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebe kalamayan, embriyoları yavaş veya kötü gelişim gösteren çiftlerde uygulanan bir yöntemdir.

Bu hastaların adetin birinci gününden itibaren saymaya başlanarak 21. günde endometrium örneği rahim içinden küretaj benzeri bir işlemle alınır. Anne kanının serumu ayrılır ve alınan materyalden de sağlıklı endometrium hücreleri özel yöntemlerle ayrıştırılarak bu serum içinde çoğaltılır. Bu kültür ortamı tabii ve annenin kendi hücreleri olduğu için suni ortamlardan çok daha iyidir.

Bu kültür belli bir miktara ulaştırıldıktan sonra dondurularak saklanır. Yumurta toplanmaya karar verilen günde ise çözündürülerek sperm ile döllendirilen yumurta suni ortam yerine bu kültür ortamına konur.
Bunun avantajı birebir anne rahim içi ortamını sağlaması ve embriyonun tabii ortamda gelişmesinin ve bölünmesinin temin edilmesidir.

Uygun hücre sayısına ulaşıldığında ise embriyo bu kültür ortamıyla beraber rahim içine konulmakta ve bu yolla gebelik devam ettirilmeye çalışılmaktadır.

YAPAY RAHİM YÖNTEMİ GEÇERLİ MİDİR?


Bu yöntem mucize değildir. Henüz bu yolla gebelik elde etme çalışmalarında alınması gereken yol vardır. Halk arasında bu yöntem yanlışlıkla rahmi olmayan fakat yumurtalıkları olan kadınlar için umut zannedilmektedir. Halbuki bu yöntem en çok 40 yaş üzeri ve FSH değerleri yüksek ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan anne adayları için uygundur.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.