Yapay beyin okuyor ve yazıyor

Amerikalı bilim insanları insan beyninin bir bilgisayar modelini geliştirdi.

Amerikalı bilim insanları insan beyninin bir bilgisayar modelini geliştirdi.

yapay_beyinYapay beyin görüntüleri algılıyor ve sayıları tanıyarak yazıyor. Model birbirine bağlı iki buçuk milyon “sinir hücresinden” ve hareketleri yerine getiren bir tür koldan oluşuyor. Bilimciler yapay beyin sayesinde beyin bölgelerindeki etkinlikleri ve belli başlı davranış biçimleri arasındaki ilişkiyi öğrenmeye çalışacak.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR 

Waterloo Üniversitesi’nden Chris Eliasmith tarafından geliştirilen model de tıpkı insan beyni gibi farklı işlevleri yerine getiren bölümlere ayrılmış. “Spaun” (Semantic Pointer Architecture Unified Network) olarak isimlendirilen beyin modelinin birbirine bağlı olan yapay sinir hücreleri, farklı yollardan etkinleştiriliyor. Model örneğin bir sayı dizisini “aklında tutarak”, sayıları mekanik koluyla yazabiliyor. Bu basit görevler sırasında beyinde son derece karmaşık süreçler işler. Yapay beyin, zeka testlerindeki bazı görevlerde insanlar kadar iyi sonuçlara ulaşıyor (Science). Yapay beyin insan beyni kadar uyumlu olmadığı için yeni görevler öğrenemiyorsa da, beynin etkinliklerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesinde yardımcı olacak. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.