VAJİNİSMUSTAN NEDEN UTANILIR?

NP Grup

Kadınların hayatını zindana çeviren vajinismus hastalığının neden oluştuğunu, hangi sosyokültürel durumlardan beslendiğini, çocukluk döneminin önemini, travmaların nasıl etki ettiğini, evlilikleri ne yönde etkilediğini, tedavisi konusunda yaşanan abartılı yaklaşımların nasıl sorun oluşturduğunu uzmanlar bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecekler.

 
Vajinismus kadını neden utandırır? Vajinismus durumlarında tedaviye müracaat durumu nasıldır? Vajinismusun biyolojik sebepleri ve psikolojik sebepleri nelerdir? Vajinismus cinsel işlev bozuklukları arasında yaşanma oranı nedir? Yaşanan kaygı nasıl giderilir gibi soruların cevaplarını uzmanlar bu akşam İyi Bak Kendine programında Uğur Canbolat'a değerlendirecekler.

Bu akşam vajinismusun şu nedenlerine kısaca temas edilecek:
-Bu kişilerin çoğunun babası fazla, otoriter, sert, disipline aşırı önem veren, ceza veren, hatta şiddete eğilimli kişilerdir. Kızlar çocukluk dönemlerini babalarını korkutucu, tehdit edici bulurlar. Baba- kız arasında duygusal anlamda iyi bir ilişki kurulamamıştır.

-Vajinismusu olan kadınların anneleri ise; babalarının aksine sili, ezik, zayıf insanlardır. Eşinin şiddetine karşı sürekli boyun eğerler, ne kendilerini ne de kızlarını koruyamazlar.

-Bu ailelerde cinsellik değersiz- aşağılık- görev olarak yapılan bir şeydir.  Sözü bile edilmez. Anneler cinsel konular, hatta kadın olmakla ilgili kızlarına neredeyse hiçbir şey söylemezler, yanlarında konuşulmasını dahi istemezler, zaten kendi bilgileri de oldukça kısıtlıdır.  İnsellik sadece erkek tarafından istenilen, hayvansı bir şeydir; cinsel organlarsa iğrenilmesi- tiksinilmesi gereken şeylerdir.
  
-Vajinismusu olan kadınların çocukluk ya da genç kızlık dönemlerinde hatırladıkları veya hatırlayamadıkları bir cinsel taciz benzeri durum yaşanmış olabilir.

-Vajinismusu olan kadınlar cinselliği sıklıkla arkadaşlarından veya aile içinde yakın hissettikleri kişilerden yarım yamalak öğrenirler. İlk cinsel birleşme sırasında çok canları yanacağını, kanamanın çok fazla olacağını, hastalanacaklarını düşünürler. Penisin içeri giremeyecek kadar büyük olduğunu düşünürler. Bu düşünceler eğitim düzeyiyle ilişkili de değildir. Okuduklarından daha fazla deneyimi olduklarını düşündükleri kişilerin sözlerine itibar ederler.

Vajinismus yaşayanlarda cinsel isteksizlik görülür mü? Kadın kendini neden görevini yerine getiremediği düşüncesiyle suçluluk duygusu yaşar? Erkekler neden kendilerini reddedilmiş hissederler gibi konuları bu akşam etraflıca ele alacak olan İyi Bak Kendine programının konukları Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy ve NPİSTANBUL Etiler Polikliniği'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestçioğlu olacaklar.

Tedavisinde yapılan yanlışlar nelerdir? Doğru tedavi neler olabilir? Terapi ne sağlar? Tedavi ne kadar zaman alır gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, 'iyibakkendine@ulketv.com.tr' adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.

Programın PSİKOGÜNDEM bölümünde tanınmış Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; İsveç'in Göteborg Üniversitesi ve ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesinde, ''haz veren dokunma hissi'' konusunda yapılan bir incelemeyi yorumlayacak. ''Nature Neuroscience'' dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, beynin görme, duyma, koklama ve tat alma duyuları ile bilincin yardımıyla dokunma duyusu, eğer haz veriyorsa insanlar arasında iletişimde önemli işlevi olduğunu gösterdiği belirtilen araştırmayı Prof. Tarhan yorumlayacak.
 
Uğur Canbolat'ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala'nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların 'Koruyucu Ruh Sağlığı' programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30'dan sonra ÜLKE TV'de.. ÜLKE TV TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenmektedir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.